Belemmerende overtuigingen laten je verdwalen

Hoogsensitief en negatieve overtuigingen-equizenz-Uden
Picture of Jolanda Kleiss
Jolanda Kleiss

Belemmerende overtuigingen

Belemmerende overtuigingen: je kunt ze doorbreken! Maar wat zijn dat eigenlijk, belemmerende overtuigingen? Misschien ben je je er niet bewust van dat je ze hebt? Maar je herkent ze vast als ik je uitleg wat het zijn. 

Wat zijn belemmerende overtuigingen

Het zijn de stemmetjes in je hoofd die je telkens plagen – of beter nog zelfs pesten – met negativiteit over onszelf en over de wereld om ons heen: zo van ‘Nee joh, daar weet jij toch niets van – dus houd je mond maar. Of Ik zou het maar niet eens proberen, want het gaat sowieso mislukken.

Ook een vaak gehoorde is ‘ ik voel mij niet gezien en wie zitten er nu op mij te wachten?’ Ook een lekker negatieve is ‘Ik ben niet goed genoeg of ik ben het niet waard of erger nog soms…ik doe er niet toe’ En heel vaak ga je toch geloven in die stemmetjes en zo belemmeren zij jou om in actie te komen….want iets wat niet gaat lukken, daar begin je toch niet aan? Die belemmerende overtuigingen zijn ergens in jouw leven ontstaan en je komt er maar lastig van af….maar het kan wel! 

Belemmerende overtuigingen gaan dieper dan negatieve gedachten ervaren. Het gaat om het geloven, het als jouw waarheid voelen, van die overtuigingen. Als je jouw gedachten gaat geloven, dan ontstaat er een innerlijk geloof in jouw systeem (je onderbewustzijn). Belemmerende overtuigingen zijn vaak een erfenis uit jouw kinderjaren. 

Hoe ontstaan belemmerende overtuigingen

Ik zal je een voorbeeld geven:

Je was een nieuwsgierige kleuter die graag zelf de dingen wilde ontdekken. Dat past ook helemaal bij het kleuter zijn. Op een dag ga je met je moeder naar een overdekt winkelcentrum om boodschappen doen. Jouw moeder stopt bij een kleding winkel. Buiten voor de winkel staat een rek met koopjes. Ze laat even jouw hand los om wat kleding opzij te schuiven en om de stofjes te voelen.

Jij kijkt om je heen en jouw ogen signaleren een gekleurd fantasiedier die bewegingen maakt. Lampjes knipperen uitnodigend en je hoort ook een leuk deuntje. Je loopt er dus op af.

Op een gegeven ogenblik is de aandacht van jouw moeder van het kledingrek weer bij jou, maar jij bent er niet!!!  Je moeder raakt in paniek. Ze kijkt om zich heen maar ze ziet je in de eerste instantie niet. Dan valt ook haar oog op het gekleurde dier met de lichtjes en het deuntje. Daar sta jij!!

Ze rent naar je toe. Ze pakt je stevig bij jouw arm. Je kijkt haar blij aan want je vindt het zo leuk wat je gevonden hebt en je zou er eigenlijk wel in willen. Maar je moeder wordt ontzettend boos op je. Je begint te huilen en loopt aan haar hand mee…. 

Er zijn inmiddels vele jaren verstreken. Jij bent volwassen. Je werkt voor een leuk bedrijf en je hebt fijne collega’s maar iets mis je. Er speelt al heel lang het idee in jouw achterhoofd om voor jezelf te beginnen, maar iets houdt je tegen.. wat is dat toch? Je vraagt jezelf af waarom dat je de stap niet durft te zetten.

De belemmerende overtuiging is geboren

"Met mijn groei stel ik mama teleur "

Je bent door de jaren heen gaan geloven dat de stap zetten om zelf op ontdekking uit te gaan niet goed uitpakt. Dan stel je namelijk je moeder teleur en dat doet haar pijn. 

Dat heb je onder andere bij het fantasiedier vroeger meegemaakt (om even op mijn voorbeeldje in te haken – maar er zijn zo misschien wel vele ervaringen) Je bent dat gaan geloven. Het is jouw waarheid geworden.

 En je bent diep van binnen gaan geloven, dat als jij op ontdekking uitgaat en nieuwe dingen gaat onderzoeken dat je daar anderen pijn mee doet of teleurstelt. 

Dus op ontdekking uitgaan en zelf keuzes maken om te groeien is niet oké !! 

Deze opvatting zit al zo diep verweven in je systeem dat je er helemaal niet meer bewust van bent. Maar het belemmert wel jouw innerlijke drive om in beweging te komen. 

De overtuiging is waarheid geworden.

Jouw belemmerende overtuiging is dus aan de hand van mijn ene voorbeeldje: Als ik nieuwsgierig ben en op ontdekking ga dan doe ik daar een ander pijn mee. Ik ben niet zelfstandig genoeg.

En op deze manier wordt jouw natuurlijke innerlijke drive belemmerd door een situatie van vroeger die er nu helemaal niet meer toe doet, maar je hebt die overtuiging ‘stiekem’ wel als jouw waarheid aangemerkt en die is misschien wel heel anders als DE waarheid. 

De waarheid….of mijn innerlijke overtuiging?

Oeps, dat is ook een interessante vraag! 

Het kan zijn dat je als hoogsensitief persoon gevoelig bent voor opmerkingen en dat je deze sneller negatief naar jezelf vertaald.

Belemmerende innerlijke overtuigingen worden als zaadjes geplant in onze kindertijd, zoals ik boven al schreef. 

Ze krijgen alle ruimte en tijd om te groeien als jouw waarheid. 

Dat hoeft natuurlijk geen probleem te zijn…totdat het dat wel wordt en het jou belemmert in jouw dagelijkse leven: bijvoorbeeld je afgewezen voelen…of de innerlijke overtuiging hebben dat je geen fouten mag maken.

Zomaar twee overtuigingen als voorbeelden die al voor grote belemmeringen kunnen zorgen, maar ik heb ze gelukkig om kunnen buigen. En als ik dat kan…kan jij dat ook! 

Veel voorkomende overtuigingen

1. Ik voel mij niet gezien

Dat is  ook een lastige en belemmerende innerlijke overtuiging die voor mijn gevoel écht mijn waarheid was. In alles wat ik deed, probeerde ik gezien te worden. 

Ik wist toen nog niet dat deze overtuiging van mij ook te maken had met mijn hoogsensitiviteit. 

Hij was bij mij sterk aanwezig en mijn innerlijke dialoog was daar vaak op afgestemd. Opmerkingen van mensen voelde vanuit deze overtuiging heel vaak als een afwijzing en ik nam dat dus ook direct zo aan.

Als ik aan een vriendin vroeg: zullen we vanmiddag afspreken en zij gaf aan niet te kunnen, omdat ze al een afspraak had met een andere vriendin, dacht ik direct: zie je wel, ze gaat liever iets leuks doen met die andere vriendin dan met mij! 

Gelukkig voel ik inmiddels anders en denk: Oké ze heeft nu geen tijd. Dat zorgt voor een hoop innerlijke rust. Ik maak dan direct een andere afspraak met haar en ervaar die middag als een vrije middag voor mijzelf en ga iets doen waar ik blij en ontspannen van word.

Nu ik het zo opschrijf vind ik het gewoon nog knap van mijzelf dat ik dat zo heb kunnen ombuigen. 

Dat ik niet meer reageer op de pijn van een afwijzing, maar in mijn eigen kracht ben gaan staan en mijzelf de moeite waard vindt. 

Dat ik niet meer afhankelijk ben van andere mensen om mij gezien te voelen, maar dat ik mijzelf ben gaan zien en mijzelf omarm als mooi mens. 

En dat heeft voor mij zo ontzettend bevrijdend gewerkt. Ik kan er niet de juiste woorden voor vinden om dat gevoel te beschrijven. Oké, het was geen gemakkelijke weg, maar ook geen onmogelijke weg – blijkt.

 2. Ik mag geen fouten maken

Als hoogsensitief persoon  herken je vast het perfectionisme in jezelf. Je legt de lat voor jezelf zo hoog, dat je er niet eens meer bij kan. En bijzonder genoeg leg je de lat voor anderen om je heen ook veel hoger, waardoor je je irriteert of boos wordt als die ander in jouw ogen ‘faalt’, omdat hij of zij de door jouw gelegde verwachting of stip op de horizon niet haalt. 

Hoe erg is dat eigenlijk! 

Nu ik het zo teruglees, vind ik het zelfs vreselijk: voor mijzelf maar ook in mijn relatie tot anderen. Dat ík nu voor mijzelf die lat zo hoog leg…dat is mijn probleem. Maar ik moet dat toch niet voor de ander doen? Dus ik ben gestopt met de lat. Ik heb mijn doelen bijgesteld naar een lager, een haalbaar niveau. Én ik heb minder doelen gesteld per dag. Dat zijn grote stappen, maar ook deze gaven mij ruimte en vrijheid en ik was veel minder teleurgesteld in mijzelf (omdat ik voorheen altijd wel doelen had die ik niet haalde). 

My things to do list heeft maar 3 puntjes, terwijl ik er voorheen wel 20 had. En ik heb gemerkt dat fouten maken helemaal niet erg is. Dat er altijd weer nieuwe kansen zijn om te verbeteren.  

Ik ben gegroeid van leven in gebondenheid, naar leven in vrijheid. Dat is mijn nieuwe waarheid!

Tip: Probeer je bewust te worden van het feit dat je op deze wereld gezet bent om te mogen leven vanuit jouw eigen gevoel van vrijheid. Dit voelt misschien op het moment van lezen heel ver weg. Maar ik geloof (ongezien) in jou en velen met jou….geloven in jou! Nu jijzelf nog!

Hoe kun je ze ombuigen, die nare belemmerende overtuigingen?

Ik vind het persoonlijk belangrijk om te gaan onderzoeken, met wel of geen hulp van een HSPcoach, wat jouw negatieve innerlijke overtuigingen zijn. Als je niet weet of je ze hebt of welke je hebt, kun je ze immers ook niet ombuigen. En geloof mij, we hebben ze allemaal!

Schrijf eerst voor jezelf alle belemmeringen op die je voelt, zodat je ze stap voor stap kunt ombuigen naar kloppende waarheden. 

In 4 stappen

Volg dan de 4 stappen om jouw negatieve overtuiging om te buigen naar een positieve overtuiging en doe dat rustig bij ELKE overtuiging. 

Focus op één overtuiging per keer en…..

  1. Stel jezelf de vraag: welk gedrag houd ik in stand als ik blijf geloven in deze overtuiging.
  2. Wat is het positieve tegenovergestelde
  3. Welk gedrag maakt deze positieve overtuiging mogelijk 
  4. Kom in actie!   

Wat moet je doen als actie?

Wat moet je doen als actie om deze positieve overtuiging te gaan geloven?

Om deze om te buigen is moed, flexibiliteit en durf nodig want je bent al zolang gewent om deze overtuiging te leven dat je erin bent gaan geloven.

Het is een ‘soort van’ onderdeel van jezelf geworden. Om naar het negatieve op een positieve manier te gaan leren kijken, neem van mij aan, voelt in het begin erg onnatuurlijk aan. En waar komt dat dan precies vandaan?

  • Omdat we gewoonte dieren zijn
  • Omdat vaak de belemmerende overtuiging zijn ontstaan vanuit onze opvoeding en we onze ouders niet af willen vallen. Dit is vaak een onbewust proces

Maar Jij hebt ALTIJD een keuze!

Weet dat jij elke seconde van de dag een keuze hebt. Jij bent de enige die dingen in jouw leven kan veranderen, dus ook dit. Ik weet dat dit in het begin allerlei emoties oproept. Je kunt je alleen voelen, verdrietig en verlaten. Maar kijk verder dan dat! Want juist omdat we dit vaak liever niet willen voelen kiezen we voor oude, belemmerende, patronen. En die wilde je toch juist veranderen?

Je kunt het natuurlijk blijven proberen, maar als het echt niet lukt…durf dan te vragen. Trek op tijd aan de bel om goed voor jezelf te (blijven) zorgen. 

Kom vrijblijvend eens babbelen om te kijken of we kunnen samenwerken. Of we samen een plan kunnen maken om jouw belemmerde  overtuigingen om te buigen naar positiviteit.

Dit bericht delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Equizenz maakt gebruik van cookies om de website te analyseren, personaliseren en te verbeteren. Door gebruik te maken van onze website stemt u hier mee in. Kijkt u voor meer informatie in onze privacy statement.