Hoogsensitief en EMDR

Je weet nog hoe het voelde maar je hebt er geen last meer van

Heb je last van angst, vermoeidheid, depressie een burn-out of psychosomatische klachten? Heb je nog last van een situatie in je leven die niet prettig was? EMDR zorgt ervoor dat dit lichamelijke stressgevoel ontkoppelt wordt aan de herinnering van een niet zo’n prettige situatie. Deze therapie is ook een zeer effectieve manier om je angst te overwinnen. Ook angst voor een paard of paardrijden.

 

 
  • Ben je geconfronteerd met verschrikkelijke gebeurtenissen
  • Heb je last van angstige dromen
  • Ben je schrikachtig
  • Ondervindt je de lasten van voortdurende angsten.
  • Ervaar je te vaak nervositeit en/of vermindingsgedrag.

Een onprettige situatie verwerken

We maken allemaal wel situaties mee in ons leven die niet prettig waren. Omdat deze situatie niet prettig was kunnen we deze wegdrukken en opslaan ergens in ons lichaam. Door gedachtes of bepaalde situaties beleven we weer dat vervelende gevoel van stress en je ervaart een lichamelijke sensatie. Dit kunnen hartkloppingen, druk op de borst, spanning in je buik, last krijgen van je nek of een brok in je keel zijn. Dit lichamelijke stressgevoel overkomt je dan en dat haalt je uit balans.

Hoe werkt EMDR?

Eye movement desensitisation and reprocessing (EMDR) werd in 1989 door de Amerikaanse psychologe Francine Shapiro geïntroduceerd als een snelle en effectieve behandelingsmethode bij posttraumatische stress-stoornissen (PTSS).
Vrij vertaald betekend EMDR: Iemand door oogbewegingen ongevoelig maken voor en herkaderen van heftige emoties (trauma’s).

 

(Hoog)sensitieve personen die een ingrijpende nare gebeurtenis hebben meegemaakt en hierna te maken hebben met bijvoorbeeld, angsten, nachtmerries, schrikreacties, herbeleving, paniekstoornissen, fobieën, slaapstoornissen etc., kunnen zeer effectief met deze methodiek behandeld worden in relatief weinig sessies.”

Er ontstaan lichamelijke klachten

Maar het is ook goed mogelijk dat deze klachten zich ontwikkelen in psychische problemen welke zich uiten door slapeloosheid, angsten, depressieve gevoelens of kortom herbeleving (herinnering) die door het hoofd blijven tollen. Indien sprake is van deze symptomen kan men meestal spreken van een posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Voor wie is EMDR

EMDR is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende of angstige  gebeurtenis. 

Voor mensen die liever in een natuurlijke omgeving begeleidt worden, in de natuur, tussen de paarden.

Het kan zijn dat je de gebeurtenis niet goed hebt kunnen verwerken. Als je vast loopt in de verwerking kun je je vervelend gaan voelen en je anders gaan gedragen.  Het kan ook zijn dat je angstige beelden blijft ervaren en is een therapie die je met oogbewegingen van nare gevoelens afhelpt.  Steeds meer onderzoek naar de effecten van EMDR toont aan dat het ook inzetbaar is en adequaat helpt bij behandelingen bij, eetstoornis, rouwverwerking, of liefdesverdriet. Het werkt ook bij angsten voor de toekomst.

Wil je eerst kennismaken en heb je vragen over deze behandeling, bel gerust of komlangs in onze praktijk voor een geheel vrijblijvende kennismaking

Beeld Hilde Harshagen

Therapeuten kunnen trauma's al in
een sessie genezen

Emdr-therapie verhelpt trauma’s snel en bewezen effectief.
Een revolutie, zegt psycholoog Ad de Jongh.

Terwijl een doorbraak uitblijft in de behandeling van depressie, burn-out, borderline, schizofrenie en andere geestelijke aandoeningen, is er in de behandeling van ptss (posttraumatische stressstoornis) een gigantische stap gezet. Het afgelopen decennium heeft emdr (eye movement desensitization and reprocessing) zich bewezen als een van de snelste en effectiefste therapieën tegen ptss. Emdr wordt ook wel ‘oogbewegingstherapie’ genoemd, omdat de patiënt tijdens het ophalen van nare herinneringen snelle handbewegingen van een therapeut moet volgen met de ogen. Ook bijzonder: onlangs is wetenschappelijk aangetoond hoe en waarom emdr werkt. Ad de Jongh werkte in 1989 aan zijn proefschrift over tandartsfobieën toen zijn oog viel op een artikel over een Amerikaanse psycholoog die een patiënt in één sessie van een trauma had genezen.

‘Wéér zo’n hype uit Californië, dacht ik.’ Maar toch volgde De Jongh als een van de eerste Europeanen op Stanford University een cursus emdr bij Francine Shapiro, de ontdekker van de nieuwe therapie. ‘Ik was meteen verkocht toen we op elkaar gingen oefenen. Iedereen heeft wel een minder leuke herinnering. Binnen drie kwartier kregen we alle herinneringen neutraal. Zoiets had ik nog nooit gezien.’

De grondlegster
Francine Shapiro

EMDR werd door de Amerikaanse psychologe Francine Shapiro bij toeval ontdekt. Deze Amerikaanse literatuur-promovenda wandelde in 1979 door het bos en mijmerde over het verleden, de toekomst en haar gevoelens. Directe aanleiding was het feit dat bij haar een tumor was geconstateerd. Tijdens de wandeling merkte zij dat de nare gedachtes die zij had, minder heftig werden. Ongewild stond zij langer stil bij een nare herinnering uit haar jeugd. Onbewust haalde zij de herinnering in detail terug, wat een nare emotionele lading met zich meebracht. Tijdens deze herinnering gingen haar ogen in een snel tempo heen en weer, terwijl zij naar de toppen van de bomen keek.Ze bemerkte dat de negatieve emotie significant afnam. Op basis van deze ervaring deed zij verder onderzoek. Een aantal van haar proefpersonen waren Vietnam veteranen met PTSS. Zij liet hen emotionele ervaringen (Actual Event) herbeleven, terwijl zij met hun ogen heen en weer bewogen. Wat bleek was dat het na de sessie makkelijker was om aan de veelal schokkende gebeurtenissen terug te denken (Outcome). In de daarop volgende sessies deed zij het zelfde. Zij liet de proefpersonen denken aan een traumatische ervaring, terwijl zij gelijktijdig haar hand heen en weer bewoog. De proefpersonen kregen de opdracht om tijdens de herbeleving haar hand, met hun ogen, te volgen. Deze onderzoeken zouden leiden tot de ontwikkeling van het behandelingsprotocol EMDR. 

Equizenz maakt gebruik van cookies om de website te analyseren, personaliseren en te verbeteren. Door gebruik te maken van onze website stemt u hier mee in. Kijkt u voor meer informatie in onze privacy statement.