Hoogsensitief, veel kansen en uitdagingen
Hoogsensitief zijn brengt vele kansen maar ook uitdagingen met zich mee. Iedere situatie heeft z’n eigen specifieke aandachtspunten, zowel voor de HSP’er zelf als voor de mensen in de omgeving van de Hoogsensitieve mens.
Een situatie waar specifieke aandacht voor nodig is, is Hoogsensitiviteit op de werkvloer. Hierbij zijn zowel voor de werknemer als de werkgever punten om op te letten. Vaak is de Hoogsensitieve werknemer door schade en schande wel wijs geworden hoe hij of zij hiermee om moet gaan. Dit geldt echter vaak niet voor de werkgever. Daarom hier een aantal zaken waarvan het goed is om als werkgever op de hoogte te zijn.
Sollicitatie gesprek
Vaak weet je als werkgever niet dat iemand Hoogsensitief is bij de sollicitatie. Het is ook niet iets wat de sollicitant hoeft te melden, maar het zou helemaal niet verkeerd zijn als er bij een sollicitatie naar gevraagd zou worden. Immers, je wilt als werkgever toch de juiste mensen op de juiste plek zetten? Niet iedereen wil dit misschien delen in een sollicitatiegesprek, maar ook niet iedereen is zich bewust van eigen Hoogsensitiviteit. Daarom is het herkennen van een hoogsensitieve persoon (HSP) tijdens een sollicitatiegesprek heel fijn voor het plaatsen van die persoon in jouw organisatie.
Er zijn er bepaalde aspecten waar je op kunt letten die kunnen wijzen op Hoogsensitiviteit:
- Zorgvuldige zelfreflectie: Ze kunnen tijdens het gesprek vragen stellen die hun behoefte aan een positieve en ondersteunende werkomgeving benadrukken.
- Vragen over werkomgeving: Hoogsensitieve personen tonen vaak bovenmatige interesse in de sfeer en cultuur van het bedrijf. Ze willen weten of er ruimte is voor open communicatie, respect voor individuele verschillen en een evenwichtige werk-privébalans.
- Uitdagingen en kansen: Een HSP kan vragen stellen over de aard van het werk, het niveau van verantwoordelijkheid en de verwachtingen om ervoor te zorgen dat ze goed passen bij hun vaardigheden en capaciteiten, zonder overweldigd te raken door de eisen van de functie.
- Autonomie: Hoogsensitieve mensen vertrouwen vaak op hun intuïtie bij het nemen van beslissingen. Ze kunnen interesse tonen in hoe besluitvormingsprocessen in het bedrijf werken en of er ruimte is voor hun intuïtieve benadering en hun behoefte aan zelfstandig werken.
- Aandacht: Hoogsensitieve sollicitanten luisteren aandachtig en staan goed in contact met hun denken, voelen en doen. Zij hebben oog voor details en kunnen vragen stellen over de functie en hoe hun inzet kan bijdragen aan het grotere geheel.
- Gevoeligheid voor de werkomgeving: Hoogsensitieve mensen kunnen zich bewust zijn van de fysieke omgeving, zoals lichtniveaus, geluidsniveaus en indeling van de werkplek. Ze kunnen vragen stellen over de werkomstandigheden.
- Emotionele intelligentie: Hoogsensitieve sollicitanten begrijpen niet alleen emoties, maar ze weten vaak ook waar ze goed – en waar ze slecht in zijn. Ze weten ook wat hen triggert en wat ze nodig hebben om te kunnen slagen.
Het is echter belangrijk om te onthouden dat deze kenmerken niet alleen van toepassing zijn op HSP’ers en dat het niet eerlijk is om op basis van deze indicatoren conclusies te trekken.
Een sollicitatiegesprek is een kans om de persoonlijkheid en vaardigheden van de sollicitant te leren kennen, maar het is altijd het beste om open en respectvol te zijn en niet te snel te oordelen. Iedereen is uniek, en het is belangrijk om aandacht te besteden aan de vaardigheden, ervaring en persoonlijke match met de functie bij het nemen van een beslissing.
Op de werkvloer
Heb je misschien al mensen werken die Hoogsensitief zijn, of waar je het vermoeden van hebt, dat ze het zijn – dan is het goed om dit bespreekbaar te maken en hen eventuele gespecialiseerde begeleiding aan te bieden. Deze investering in je werknemer gaat uiteindelijk veel opleveren omtrent zijn of haar inzetbaarheid op de lange termijn.
Als je als werkgever/HR manager zelf meer wilt weten over Hoogsensitiviteit zodat je de werknemer beter kunt begeleiden…
Dan kunnen we je helpen bij de ondersteuning van de werknemer d.m.v van onze online leer omgeving.
Het werkpakket
De werknemer is waarschijnlijk aangenomen voor een bepaalde taak, klus of opdracht. Bij een Hoogsensitief persoon is het belangrijker dan bij anderen dat zijn of haar werkzaamheden leiden tot een gevoel van voldoening.
Evalueer dan ook tussentijds of dit nog het geval is. Neem ook de werkdruk mee in deze evaluatie; is deze te hoog of juist te laag? Beide situaties zijn van invloed op de mate van voldoening die hij of zij haalt uit het werk.
Neem ruim de tijd voor deze gesprekken met de Hoogsensitieve werknemer, hij of zij wil graag gezien worden, maar zal dit niet snel eisen. Zeker niet wanneer hij of zij merkt dat de werkgever druk is met andere zaken. Dus ook wanneer je zelf druk bent met de alledaagse zaken binnen heb bedrijf, maak toch (extra) tijd voor deze Hoogsensitieve werknemers.
De omgeving
Het is belangrijk dat de omgeving aansluit bij de voorkeuren van de Hoogsensitieve werknemer. Wanneer deze tijdens werkzaamheden aan te veel prikkels worden blootgesteld kan dit erin resulteren dat zij afgepeigerd thuiskomen. Op lange termijn kan dit een burn-out of zelfs een depressie veroorzaken.
Voorkom dit door het aanbieden van een afgeschermde en/of ruimtelijke omgeving. Ook de afwisseling van thuis en op kantoor werken is voor vele HSP’ers zeer fijn. Probeer qua omgeving daarom altijd een middenweg te vinden tussen de voorkeuren van de HSP’er en de mogelijkheden van het bedrijf of
organisatie. Focus hierbij niet op de korte termijn en inzetbaarheid, maar juist op de duurzame en lange termijn. Uiteindelijk gaat dit veel meer opleveren.
Zeer gedreven en loyaal
Kortom, Hoogsensitieve werknemers staan erom bekend zeer gedreven en loyaal te zijn. Als werkgever moet je ze eerder tegen zichzelf in bescherming nemen dan extra aanzetten tot werken en motiveren.
Zorg samen altijd deze balans te bewaken. Schroom ook niet het onderwerp Hoogsensitiviteit te bespreken bij eventuele vermoedens. De kans dat zij hier actief zelf mee komen is niet altijd aanwezig.