Bulldozers en stoorzenders

Picture of Jolanda Kleiss
Jolanda Kleiss
Veel Hsp willen graag in harmonie leven. Totdat je je bewust wordt van je innerlijke wereld, je vergroot hiermee je zelf kennis en weet waar je behoeften liggen. Het geeft je de ruimte om beter je grenzen aan geven. Zonder de lasten en de consequenties te ervaren die het opkomen voor jezelf te weeg kunnen brengen.
Afgelopen zondag op het Terras kwam er aan de tafel naast ons een dame zitten en begon uit het niets allerlei vragen aan me te stellen. Ze had blijkbaar zin in een gesprek. Ik had daar op dat moment totaal geen zin in. Mijn man en ik waren lekker aan het keuvelen over van alles. We genoten van de omgeving en van elkaar. Om maar niet onbeleefd te zijn gaf ik antwoord op haar vragen en ging dan verder in gesprek met mijn man. In de hoop dat ze wel zou opmerken dat ik niet in gesprek wilde met haar. Blijkbaar was dit niet duidelijk genoeg voor haar….. ze bleef maar doorgaan met praten… en onderbrak ons continue.
 
Toch wel interessant om te ervaren dat mensen dit grens overschrijdend gedrag vertonen. Ze hebben niet door dat een gesprek er niet inzit.

Dit zijn in mijn beleving de bulldozers van deze tijd. Niet inzien, niet aanvoelen van grenzen en dat je niet zit te wachten op zo’n stoorzender.

Ik merkte aan mezelf dat ik beleefd wilde blijven en bleef me aanpassen aan haar.

Dat duurde alleen niet lang, ik begon mezelf erg vervelend te voelen en vond dan ik nu toch wel mijn grens aan kon geven.

 Ik zei vriendelijk tegen haar
 “ Sorry maar…ik heb geen zin in uw gesprek “ 

waarop ze mij verontwaardigt aankeek en zei:..

“ nou ja zeg … wat onbeschoft….”

 

Dat gaf me net zo’n vervelend gevoel als wat ik daarvoor had toen ik mijn grens niet aangaf. 

We zijn zo geneigd om vervelende gevoelens uit de weg te gaan en voor een harmonie model te gaan. Maar deze situatie heeft me geleerd dat we niet altijd kunnen kiezen voor het harmonie model  zodat we de rust blijven ervaren in onszelf. 

Ik heb wel ervaren dat het niet altijd oké(harmonieus) voelt als we voor onszelf kiezen. Toch geloof ik er in dat het goed is om ja te zeggen tegen onszelf en nee tegen de ander. 

Op den duur sta je wel steviger in je schoenen ook al voelt het niet helemaal oké en harmonieus.

Het helpt je wel om vanuit je hart te leven en te doen wat er werkelijk bij je past.

Die bulldozers zullen blijven bestaan, op een gegeven moment ga je ze herkennen en dan voel je je niet meer zo vervelend omdat je weet dat een bulldozer nu eenmaal een bulldozer zal blijven. De wereld is er vol van. Het is de kunst om hen te leren accepteren dat ze bestaan. Dat weerhoudt je er niet van om op te komen voor jezelf. Zij vragen erom om duidelijk te zijn. Wees ze dankbaar omdat ze je kunnen leren JA TE ZEGGEN TEGEN JEZELF

Vergroot je weerbaarheid  en kom op voor jezelf.

Mijn grenzen herkennen en erkennen

Ik heb wel geleerd dat het herkennen van mijn grenzen cruciaal is voor het behoud van mijn fysieke, emotionele en mentale welzijn als HSP. Het stelt me in staat om zelfzorg te beoefenen en overstimulatie te voorkomen, gezonde relaties op te bouwen en effectieve beslissingen te nemen.

Dit bericht delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Equizenz maakt gebruik van cookies om de website te analyseren, personaliseren en te verbeteren. Door gebruik te maken van onze website stemt u hier mee in. Kijkt u voor meer informatie in onze privacy statement.