Met coaching van paarden je angststoornis kwijtraken

Met coaching van paarden je angststoornis kwijtraken

Hoogsensitief, documentaire, paardencoaching, jaartraject, equi-art, Uden, Bij, jezelf, blijven, rust, harmonie, overprikkeling, vol, hoofd
Client Pascal Slaats en paardencoach Jolanda Kleiss te Uden. © Jeroen Appels/ Van Assendelft

UDEN – Marjoleine Boonstra en Stef van Wijk maakten een documentaire over paardentherapie: Dit is mijn weg. Ze volgden vier cliënten van Jolanda Kleiss, die met haar bedrijf Equizenz in Uden paardencoaching biedt aan hoogsensitieve mensen. Het hielp Pascal van zijn angststoornis af.

Lieke Mulder Bron: Brabantsdagblad

 Pascal Slaats weet het nog goed. Het was tijdens een van de eerste sessies. Saffier, een van de paarden, kwam naar hem toe. Begon aan de rits van zijn jas te knabbelen. O jee, dat was toch niet de bedoeling? ,,Ik dacht: ‘Ik ben toch altijd heel aardig, waarom doet ie dat nou?’ Maar hij ging door, werd echt vervelend. Jolanda Kleiss uit Uden lacht. Ze coacht mensen die hoog sensitief zijn en weet het ook nog. Saffier wilde Pascal iets duidelijk maken, het dier voelde precies aan dat Pascal makkelijk over zich heen liet lopen. En dus zocht hij de confrontatie, om een reactie uit te lokken. Pascal moest voor zichzelf opkomen.

Hoogsensitief

Jolanda Kleiss uit Uden coacht en begeleidt mensen die hoogsensitief zijn. Mensen die al vanaf hun geboorte net wat gevoeliger zijn en daardoor soms vastlopen. Kleiss: ,,Ze nemen meer gedetailleerd waar, zij zijn sneller in een staat van stress, dit kan hun afweer sneller doen dalen met als gevolg dat ze sneller ziek kunnen worden. Ze worden bijvoorbeeld overspannen of depressief.” Om mensen een beeld te geven hoe dat in zijn werk gaat, volgde cameraman Stef van Wijk vier van haar cliënten een jaar lang en interviewde Marjoleine Boonstra hen over de therapie. Pascal Slaats is een van hen. 

De paarden staan deze lentedag heerlijk rustig in de wei, liggen in het zand, of komen nieuwsgierig dichterbij. ,,Het zijn Irisch Cubs, die zijn van nature heel rustig en vriendelijk”, vertelt Kleiss. ,,Ze voelen haarfijn aan hoe je je voelt, reageren en geven je precies dat wat nodig is om te groeien, om dingen onder ogen te zien.”

Pascal: ,,Toen Saffier maar doorging, keek ik Jolanda aan om me te helpen. Maar zij zei dat ik dat best zelf kon. Toen moest ik hem wel wegduwen en dat vond ik vreselijk eng. Maar ik deed het wél. Ik heb lang een angststoornis gehad, op een gegeven moment kwam ik bijna niet meer buiten. Gelukkig gaat het nu veel beter met me en dat is echt dankzij de paarden.”

De documentaire wordt op  22 en 23 juni 2019 bij Equizenz vertoond.  Aansluitend vertelt Kleiss meer over de coaching en kunnen mensen buiten, tussen de paarden ervaren wat die dieren met hen doen. Tickets voor deze info en docu ochtenden zijn hier te bestellen. De film is ook te bestellen.

 

Equizenz maakt gebruik van cookies om de website te analyseren, personaliseren en te verbeteren. Door gebruik te maken van onze website stemt u hier mee in. Kijkt u voor meer informatie in onze privacy statement.