Middenin de kudde wil ik zijn

Hoogsensitief en paard
Picture of Jolanda Kleiss
Jolanda Kleiss

Anders...maar waarom??

Waarom doe ik wat ik iedereen zie doen, en gaat het bij mij dan toch anders? Waarom heb ik altijd het gevoel me te moeten aanpassen? Nooit mezelf te mogen zijn? Nergens bij te horen? Waarom voel ik me anders?

En hoe komt het dat mijn energie zo snel op is? Dat het snel te veel is? Twee gevoelige en temperamentvolle kinderen en een man die – gelukkig voor hem maar soms lastig voor ons – een dikkere huid heeft. Te veel drukte. Te veel prikkels. Te veel emoties. Te veel stress. En een batterij die slecht oplaadt.

Nog niet zo lang geleden ontdekte ik tot mijn opluchting dat er een naam voor is: hoogsensitiviteit.

Verademing

Via mijn werk als tekstschrijver kwam ik in contact met HSP-coach en therapeut  Jolanda Kleiss. Steeds meer kreeg ik het gevoel dat ik haar niet alleen wat te bieden had, maar zij mij ook. Dus besloot ik mee te doen met de 1-daagse cursus “Hoogsensitief en paard.” En zo reed ik op een zonnige en winderige zaterdag naar Uden voor een dagje in de wei met Jolanda en haar paarden als coach. Aangezien ik allesbehalve een paardenmens ben, had ik geen idee wat te verwachten.

De cursusgroep voelde als een warm bad. Wat een verademing om even niet te hoeven uitleggen waarom ik voel wat ik voel. Om kennis te maken met mensen waarvan ik het gevoel had dat ik ze al kende. En om te ervaren dat zelfs de dingen die ik niet uitsprak toch gehoord, begrepen en geaccepteerd werden.

De dag begon met het stellen van een doel. In mijn geval: beter bij mezelf blijven, zorgen dat geven en nemen in balans zijn in mijn leven. En niet alleen maar geven, geven en nog meer geven totdat mijn energie op is.

Na een inspiratie-oefening en een interessant stuk theorie was het tijd om met de paarden te gaan werken. Observeren en je eigen plek vinden in de kudde. En daar, temidden van alle paarden en mijn mede-cursisten, viel alles ineens op zijn plek.

Mijn plek in de kudde

De dag begon met het stellen van een doel. In mijn geval: beter bij mezelf blijven, zorgen dat geven en nemen in balans zijn in mijn leven. En niet alleen maar geven, geven en nog meer geven totdat mijn energie op is.

Na een inspiratie-oefening en een interessant stuk theorie was het tijd om met de paarden te gaan werken. Observeren en je eigen plek vinden in de kudde. En daar, temidden van alle paarden en mijn mede-cursisten, viel alles ineens op zijn plek.

Hoogsensititief-paard-mijn-plek-Uden-Equizenz

Een paar tranen welden op in mijn ogen. Tranen van bevrijding om zo’n prachtige eye-opener.

 

Hier. 

Dit. 

Dit is wat ik wil. 

Waar ik wil zijn. 

Middenin de kudde. 

Hier voelt het warm, rustig, verbonden en beschermd. 

Dit heb ik thuis ook nodig. In mijn ‘kudde’.

 

Mijn energie beheersen

Maar hoe durf ik mijn plek in te nemen en aan te geven wat ik nodig heb om me happy te voelen?

Jolanda leerde ons een belangrijke regel over onze energie. En hoe we onze energie terug kunnen trekken naar onszelf in plaats van ons te laten leegtrekken door anderen.

Een andere oefening was om één van de paarden aan een touw te leiden. Mijn keuze was gevallen op de mooie ruin Saffier. “Saffier is niet de makkelijkste om in beweging te krijgen,” gaf Jolanda aan. En ze had gelijk. Saffier leerde me dat streng kijken, zo van ‘Paard. Jij. Gaat. Nu. Doen. Wat. Ik. Wil.’, en tegelijk aan het touw trekken niet werkt. Averechts werkt zelfs. Dan gaan de hoeven in het zand en de benen stevig in de grond. Heel lief vragen of hij mee gaat wandelen dan? “Ik dacht het niet,” zei Saffier met zijn ogen. Wat dan wel werkte? Verbinding zoeken met het paard, maar vooral met mezelf. Mijn energie bij mezelf houden in plaats van op het paard richten. En zowaar, hij liep mee. Nóg een eye-opener. Was ik even trots op mezelf!

Wat neem ik mee naar huis?

Hoogsensitief-en-paard-Uden

Het blije gevoel dat hoogsensitief zijn oké is. Dat het er mag zijn, dat ík er mag zijn. Dat ik niet de enige ben.Een doel om naartoe te werken met mijn eigen ‘kudde’. Inzichten waar ik mee aan de slag kan. Om meer balans in mijn leven te brengen. Niet alleen te geven maar ook te nemen. Middenin de hectiek in mijn leven toch genoeg rust, verbinding en bescherming te vinden. En te leren leven vanuit mijn hoogsensitieve kracht.

Dank je wel Jolanda, dank je wel Saffier, dank je wel mede-cursisten!

Lieve groet,

Wendy

Zou je deze dag graag zelf willen ervaren

Dit bericht delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Equizenz maakt gebruik van cookies om de website te analyseren, personaliseren en te verbeteren. Door gebruik te maken van onze website stemt u hier mee in. Kijkt u voor meer informatie in onze privacy statement.