Equine Assisted Coaching(EAC)

[cherry_row bg_type=”image” bg_color=”#ffffff” bg_image=”https://equizenz.nl/wp-content/uploads/sites/6/2018/04/banner-zakelijk.jpg” bg_position=”center” bg_repeat=”no-repeat” bg_attachment=”scroll” class=”hoofd-image”]
[cherry_col size_md=”7″ size_xs=”12″ size_sm=”12″ size_lg=”8″ offset_xs=”none” offset_sm=”none” offset_md=”2″ offset_lg=”2″ pull_xs=”none” pull_sm=”none” pull_md=”none” pull_lg=”none” push_xs=”none” push_sm=”none” push_md=”none” push_lg=”none” collapse=”no” bg_type=”none” bg_position=”center” bg_repeat=”no-repeat” bg_attachment=”scroll” bg_size=”auto”]

 

 

Coachen met paarden

Bij Equine Assisted Coaching(EAC) roepen we de hulp in van paarden bij het coachen van de mens. Coach en paard werken samen om de coachee te stimuleren om over zichzelf en anderen na te denken en zijn eigen oplossing te vinden door middel van ervaringsgericht leren.

 

 

[/cherry_col]

[/cherry_row]

[cherry_row type=”full-width” bg_type=”image” bg_color=”#08a9aa” bg_position=”center” bg_repeat=”no-repeat” bg_attachment=”scroll” bg_size=”auto” parallax_speed=”1.5″ parallax_invert=”no” min_height=”300″ speed=”1.5″ invert=”no” class=”blauw blok”]

[cherry_col size_md=”12″ size_xs=”none” size_sm=”none” size_lg=”none” offset_xs=”none” offset_sm=”none” offset_md=”none” offset_lg=”none” pull_xs=”none” pull_sm=”none” pull_md=”none” pull_lg=”none” push_xs=”none” push_sm=”none” push_md=”none” push_lg=”none” collapse=”no” bg_type=”none” bg_position=”center” bg_repeat=”no-repeat” bg_attachment=”scroll” bg_size=”auto” ]

[cherry_row_inner type=”fixed-width” bg_type=”none” bg_position=”center” bg_repeat=”no-repeat” bg_attachment=”scroll” bg_size=”auto” parallax_speed=”1.5″ parallax_invert=”no” min_height=”300″ speed=”1.5″ invert=”no” ]

[cherry_col_inner size_md=”12″ size_xs=”none” size_sm=”none” size_lg=”none” offset_xs=”none” offset_sm=”none” offset_md=”none” offset_lg=”none” pull_xs=”none” pull_sm=”none” pull_md=”none” pull_lg=”none” push_xs=”none” push_sm=”none” push_md=”none” push_lg=”none” collapse=”no” color=”#FFFFFF” bg_type=”none” bg_position=”center” bg_repeat=”no-repeat” bg_attachment=”scroll” bg_size=”auto” class=”witte tekst”]

Ervaringsgericht

Ervaringsgericht leren is leren door te doen. De coachee leert over zichzelf (en anderen) door activiteiten met het paard uit te voeren en daarna gedachten, aannames, gedrag, gevoelens en patronen te verwerken met behulp van de coach. Voor, na en soms ook tijdens de activiteiten zijn er reflectie-momenten. Afstand nemen en terug blikken is een wezenlijk en noodzakelijk onderdeel van het leerproces.

De coachee ervaart door het uitvoeren van de activiteiten direct of indirect de consequenties van zijn handelen. Na deze concrete ervaring beslist de coachee zelf of hij het vertoonde gedrag in stand wil houden of wil verbeteren.

[cherry_spacer size=”16″ size_sm=”20″ size_xs=”20″]

[/cherry_col_inner]

[/cherry_row_inner]

 

[/cherry_col]

[/cherry_row]

[cherry_row type=”fixed-width”]

[cherry_col size_md=”12″ size_xs=”none” size_sm=”none” size_lg=”none” offset_xs=”none” offset_sm=”none” offset_md=”none” offset_lg=”none” pull_xs=”none” pull_sm=”none” pull_md=”none” pull_lg=”none” push_xs=”none” push_sm=”none” push_md=”none” push_lg=”none” collapse=”no” bg_type=”none” bg_position=”center” bg_repeat=”no-repeat” bg_attachment=”scroll” bg_size=”auto”]

Oplossingsgericht

Het uitgangspunt van EAC is dat de coachee de oplossing voor zijn of haar vragen zelf in zich heeft. De nadruk ligt bij deze vorm van coaching dan ook op de vermogens van de coachee, en niet op zijn zwakheden. Het is de taak van de  EAC-coach om de eigen oplossingsmogelijkheden van de coachee aan te boren. De coachee wordt gestimuleerd zijn eigen oplossingen te vinden.

Het paard als coach

Bij EAC doet het paard het werk. Het gaat om de relatie tussen het paard en de coachee.

Het paard brengt de verandering bij de coachee teweeg. De coach faciliteert slechts, creëert leerkansen door activiteiten op te zetten en helpt bij de bewustwording.

[cherry_tabs style=”simple”][cherry_tab title=”Doel”]

Doel

Het primaire doel van EAC is het faciliteren, opzetten en begeleiden van activiteiten met paarden die leiden tot zelfonderzoek van de coachee. Daarbij worden de fysieke en emotionele veiligheid gewaarborgd.

[/cherry_tab] [cherry_tab title=”Reflexie”]

Reflexie

Tijdens het uitvoeren van de activiteiten wordt weinig gesproken. Er vindt geen instructie of correctie plaats. De coachee krijgt zo de kans en ruimte om de activiteit op geheel eigen wijze uit te voeren. Na objectieve observatie van de coachee, maar vooral van het paard, laat de coach de coachee op deze observaties reflecteren. Dit doet hij door open vragen te stellen. Vragen zijn een krachtig middel omdat ze een instinctieve reactie tot beantwoording oproepen en introspectie uitlokken.

[/cherry_tab]

[cherry_tab title=”Transfer”]

Transfer

Transfer is de manier waarop hetgeen iemand in een specifieke situatie (het uitvoeren van de activiteit met het paard) heeft geleerd, kan worden toegepast op een andere situatie(de privé-of werksituatie).

Bijvoorbeeld: een oplossing die tijdens de activiteit met het paard wordt gevonden, wordt vertaald naar oplossingen van problemen in een werk- of privé-situatie.

Bij transfer wordt vaak gebruikgemaakt van metaforen. Veel van de activiteiten zijn ontworpen als metaforen voor het dagelijks leven. Het leiden van een paard kan bijvoorbeeld staan voor het leiden van personeel.

[/cherry_tab]

[cherry_tab title=”Leerproces”]

Het EAC leerproces

Schematisch samengevat:

 1. Ervaring (wat/hoe ervaar ik)
 2. Reflectie (wat voel ik daarbij)
 3. Herkenning (ik doe dat zo, voel dat zo, ervaar dat zo)
 4. Bewustwording (waarom doe, voel,ervaar ik dat zo)
 5. Verandering (wat kan en wil ik veranderen, hoe ga ik dat doen)
 6. Experimenteren (hoe wil/kan ik het anders doen, wat levert dat op)

[/cherry_tab]

[cherry_tab title=”Goed of fout”]

Goed of fout

Het is bij EAC niet van belang of een activiteit succesvol wordt uitgevoerd. De aanpak die een coachee kiest is dus nooit goed of fout. Hij ontvangt bij het uitvoeren van de activiteit ook geen enkele vorm van instructie of correctie. De beleving van de coachee staat centraal. Tijdens het proces van ervaring en verwerking vindt groei en leren plaats.

[/cherry_tab]

[/cherry_tabs]

 

Bij EAC doet het paard het werk. Het gaat om de relatie tussen het paard en de coachee.
Het paard brengt de verandering bij de coachee teweeg. De coach faciliteert slechts, creëert leerkansen door activiteiten op te zetten en helpt bij de bewustwording

 

Verschil met andere paarden activiteiten

EAC gaat niet over paardrijden en ook niet over de vraag hoe om te gaan met paarden. Het onderscheidt zich dus van recreatieve paardenactiviteiten als Natural Horsemanship en paardrijden. De focus ligt bij EAC op het ontwikkelingsproces van de mens en niet op het trainen van paarden.

EAC-sessies kenmerken zich door activiteiten die plaatsvinden op de grond, naast het paard. EAC is dus iets anders dan hyppotherapie, waarbij bijvoorbeeld de ritmische eigenschappen van het paardrijden gebruikt worden voor mensen met een fysieke of verstandelijke beperking.

 

 


Wil je het paard als coach ervaren? Of wil je meer informatie over dit ontwikkelingsproces?

Neem contact op!
Telefoon: 06-21250362, het telefonisch spreekuur is iedere maandagochtend 08:00 tot 10:00 uur.

  Inschrijving en ondertekening:

  Ik schrijf mij in voor een vrijblijvende kennismaking.Ik schrijf mij in voor de individuele begeleiding. En ik ga akkoord met de algemene voorwaarden.

   

  EquiZenz maakt gebruik van de algemene voorwaarden van KREAC klik hier om ze te bekijken.

   

  [/cherry_col]

  [/cherry_row]

  Equizenz maakt gebruik van cookies om de website te analyseren, personaliseren en te verbeteren. Door gebruik te maken van onze website stemt u hier mee in. Kijkt u voor meer informatie in onze privacy statement.

  Wil jij je niet langer 'anders' en onbegrepen voelen?

  (Zonder Jezelf Te Verliezen?)

  Ik wil me niet langer ‘anders’ en onbegrepen voelen zodat ik me niet langer een buitenstaander voel en meer rust in mijn leven kan ervaren.

  Ik wil niet begrijpen wat hoogsensitiviteit is en voel me goed zoals ik ben.