Coaching en Therapie met paarden

Het paard als reflectie partner

Het mysterieuze van paarden vind ik dat ze altijd weer een manier weten te vinden om ons aan te zetten tot zelfreflectie. Hierdoor worden we geïnspireerd om een innerlijke reis te maken naar onze verborgen kwaliteiten, welke ons kunnen voeden en verstevigen. Het paard representeert het onverwachte, de wijsheid, de intuïtie, creativiteit, het wonderlijke van de natuur. De natuur laat zich niet leiden maar vindt zijn eigen weg.

Paarden kunnen je helpen jouw gevoel van eigenwaarde, zelfvertrouwen, focus en passie  weer naar boven te halen. Ze laten je ervaren wat liefde voor jezelf betekend.

hsp, hoogsensitief, paard, therapie, begeleiding

Hoe leven paarden ?

In de natuur leven paarden in harmonie met elkaar, ieder weet en respecteer de plek en kwaliteiten van de ander. Dit ten behoeve van de veiligheid binnen de kudde. Mede omdat het prooidieren zijn en ze op elkaar moeten kunnen vertrouwen. Je zult geen haantjes gedrag zien.

Zij zullen altijd direct reageren op incongruent gedrag.

Dat is bij een hoogsensitief persoon zeker niet vreemd. Jij voelt ook aan of iets wel of niet klopt als je met mensen omgaat.

Ja, jij kent dit gevoel  en je kunt het  vertrouwen in jezelf zijn kwijt geraakt door omstandigheden waardoor dit niet altijd meer even herken baar bij je is.

Maar neem van mij aan dat je die kwaliteiten van nature met je mee draagt.

De trajecten zijn ervarings-en lichaamsgericht

Dit kan het paard jou laten ervaren

 • Fysiek: waar in mijn lichaam houd ik spanning vast?
 • Mentaal: wat denk ik, wat vind ik en in hoeverre wil ik presteren?
 • Emotioneel: hoe gespannen, angstig, blij of afwachtend ben ik?
 • Sociaal bewustzijn: hoe ga ik een relatie met de ander aan?
 • Energetisch bewustzijn: hoe ga ik om met grenzen? Durf ik ruimte in te nemen?
 • Intuïtief bewustzijn: durf ik te luisteren naar mijn intuïtie?
hoogsensitief, jaartraject, equi-art, rust, en , harmonie, grenzen, aangeven, leven, vanuit, mijn , hart

Het paard als reflectiepartner voor HSP

Vanuit mijn opleidingen en ervaringen, heb ik een specifieke methodiek ontwikkeld, speciaal gericht op de hoogsensitieve persoon waarbij de energie van het paard als eerste het overprikkelde zenuwstelsel harmoniseert. Samen met mijn kudde stimuleren en begeleiden we jou om je kwetsbaarheid te vinden en deze om te zetten in kwaliteiten en kracht. Je gaat zelf oplossingen en antwoorden vinden door middel van ervaringsgericht leren.

Verschil coaching en therapie

Er is een groot verschil tussen therapie en coaching met het paard als reflectiepartner.
Coachen gaat over oplossingsgericht bezig zijn. Hierbij komen specifieke vragen aan bod over persoonlijke groei en ontwikkeling. Het coachingstraject is een stuk korter dan het therapie-traject.

Bij therapie gaan we samen op zoek naar de essentie van het uit balans zijn en hoe dit jouw dagelijks leven beïnvloedt. Dit traject is intensiever en je komt vaker terug. Als we de essentie hebben gevonden, gaan we kijken of je deze essentie vanuit een andere mindset kunt gaan benaderen zodat je een geheel andere kijk krijgt op jou en het leven om je heen.

Binnen elk therapietraject, zowel bij individuele- en bij groepstrajecten, werk ik vanuit mijn professie als Paramedisch natuurgeneeskundige met de 5 natuurprincipes: Energie, prikkeloverdracht, drainage, voeding en de psyche.

De coach en therapie trajecten zijn ervaringsgericht en lichaams-georienteerd.  Ze bestaan uit 3 aspecten:

  1. Jouw gedrag en handelen
   Je leert de taal van het paard,hoe ze leven en hoe je samen kunt bewegen, hierdoor wordt je je bewust van je eigen gedrag, lichaamshouding en handelen. Je zult direct ervaren wat jouw effect op anderen is. Wat is jouw uitstraling, ben jij terughoudend of juist dominant, hoe ga je om met grenzen en  hoe jij je leiding neemt over je eigen leven.
  2. Jouw binnen wereld
   Het paard spiegelt jouw innerlijke beleving. Ben je congruent? Leef je vanuit je natuurlijke manier van zijn? Ben je je bewust van je overtuigingen en durf je je emoties werkelijk te beleven?
  3. Jouw familie
   Paarden leven in een systeem wat een kudde heet. Binnen deze kudde voelen zij feilloos aan wat wel en wat niet klopt. Deze kwaliteit bieden zij ons, als het gaat om de dynamiek duidelijk te krijgen welke in ons eigen systeem van herkomst speelt. Lees hier meer over systemisch werk.

Therapie met het paard als jouw reflectiepartner

Ervaringsgericht

Het therapietraject is ervaringsgericht. Binnen de therapie met paarden begint het vaak met het balanceren van het zenuwstelsel en herstellen van het energie level. Zonder energie kun je namelijk geen processen aangaan. Je gaat de rust en stilte ervaren, vanuit deze rust kunnen er allerlei processen op gang gebracht worden, zowel mentaal, emotioneel en lichamelijk. Als je deze helder hebt dan kan er verandering plaats vinden.

Woorden kunnen veel verbloemen en er worden ook veel dingen die van binnen spelen niet gehoord door jezelf. Door te doen, leer je te luisteren naar jezelf en leer je vanuit de ervaring. Je leert over jezelf (en anderen) door onder andere activiteiten met het paard uit te voeren.  Na deze activiteit vindt er een reflectie moment plaats, waarin ik je uitnodig om te kijken naar jouw gedachtes, aannames, gedrag, gevoelens en patronen.

Het paard is hierbij jouw reflectiepartner waardoor er duidelijkheid komt in eigen gedrag, gevoelens, emoties en handelen.

Coaching met het paard als jouw reflectiepartner

Coaching met het paard als jouw reflectiepartner wordt ook wel Equine Assisted Coaching genoemd (EAC). Je voert samen met het paard een activiteit uit.Tijdens het uitvoeren van de activiteiten wordt weinig gesproken.Er vindt geen instructie of correctie plaats. Samen met mijn paarden stimuleren wij je om over jezelf en anderen na te denken en je eigen oplossing te vinden door middel van ervaringsgericht leren. Op deze manier krijg je de kans en ruimte om de activiteit op geheel eigen wijze uit te voeren. Na de oefening vindt er een reflectie gesprek plaats.Hierdoor wordt je je bewust van je gedrag en je handelen.

Oplossingsgericht

Het uitgangspunt van EAC is dat de deelnemer (ook wel coachee genoemd) de oplossing voor zijn of haar vragen zelf in zich heeft. De nadruk ligt bij deze vorm van coaching dan ook op de vermogens van de deelnemer en niet op de zwakheden. Het is de taak van de  EAC-coach om de eigen oplossingsmogelijkheden van de deelnemer aan te boren. De deelnemer wordt gestimuleerd om eigen oplossingen te vinden.

Het EAC leerproces

Tijdens het coachingstraject volgen we de volgende stappen

 1. Ervaring (wat/hoe ervaar ik)
 2. Reflectie (wat voel ik daarbij)
 3. Herkenning (ik doe dat zo, voel dat zo, ervaar dat zo)
 4. Bewustwording (waarom doe, voel,ervaar ik dat zo)
 5. Verandering (wat kan en wil ik veranderen, hoe ga ik dat doen)
 6. Experimenteren (hoe wil/kan ik het anders doen, wat levert dat op)

 

Geen pieker momenten meer!!

Gun jezelf NU meer rust en harmonie in 12 dagen

Equizenz maakt gebruik van cookies om de website te analyseren, personaliseren en te verbeteren. Door gebruik te maken van onze website stemt u hier mee in. Kijkt u voor meer informatie in onze privacy statement.