Coaching en Therapie met paarden

Het paard als reflectie partner

Het mysterieuze van paarden vind ik dat ze altijd weer een manier weten te vinden om ons aan te zetten tot zelfreflectie. Hierdoor worden we geïnspireerd om een innerlijke reis te maken naar onze verborgen kwaliteiten, welke ons kunnen voeden en verstevigen. Het paard representeert het onverwachte, de wijsheid, de intuïtie, creativiteit, het wonderlijke van de natuur. De natuur laat zich niet leiden maar vindt zijn eigen weg.

Paarden kunnen je helpen jouw gevoel van eigenwaarde, zelfvertrouwen, focus en passie  weer naar boven te halen. Ze laten je ervaren wat liefde voor jezelf betekend.

hsp, hoogsensitief, paard, therapie, begeleiding

Hoe leven paarden ?

In de natuur leven paarden in harmonie met elkaar, ieder weet en respecteer de plek en kwaliteiten van de ander. Dit ten behoeve van de veiligheid binnen de kudde. Mede omdat het prooidieren zijn en ze op elkaar moeten kunnen vertrouwen. Je zult geen haantjes gedrag zien.

Zij zullen altijd direct reageren op incongruent gedrag.

Dat is bij een Hoogsensitief persoon zeker niet vreemd. Jij voelt ook aan of iets wel of niet klopt als je met mensen omgaat.

Misschien herken jij dit gevoel en heb je door bepaalde omstandigheden het vertrouwen in jezelf verloren, waardoor het niet altijd even duidelijk meer is wie je echt bent.

🐴 Leven vanuit de essentie… Heb je ooit afgevraagd of je dat doet? 🤔 Paarden kunnen een ongelooflijke spiegel zijn voor zelfonderzoek en geloofwaardigheid. Ontdek hoe deze majestueuze wezens je kunnen helpen om je ware zelf te vinden. 🌟

De trajecten zijn ervarings-en lichaamsgericht

Het paard balanceert jouw gevoelige zenuwstelsel, alleen al door in de nabijheid van he  te zijn. Samen met de kudde stimuleren en begeleiden we jou om je innerlijke balans te vinden. Je gaat zelf oplossingen en antwoorden vinden door middel van ervaringsgericht leren.

Dit kan het paard jou laten ervaren

 • Fysiek: waar in mijn lichaam houd ik spanning vast?
 • Mentaal: wat denk ik, wat vind ik en in hoeverre wil ik presteren?
 • Emotioneel: hoe gespannen, angstig, blij of afwachtend ben ik?
 • Sociaal bewustzijn: hoe ga ik een relatie met de ander aan?
 • Energetisch bewustzijn: hoe ga ik om met grenzen? Durf ik ruimte in te nemen?
 • Spiritueel bewustzijn: durf ik me te verbinden met iets groters dan mijzelf?
hoogsensitief, jaartraject, equi-art, rust, en , harmonie, grenzen, aangeven, leven, vanuit, mijn , hart

Verschil coaching en therapie

Er is een groot verschil tussen therapie en coaching met het paard als reflectiepartner.
Coachen gaat over oplossingsgericht bezig zijn. Hierbij komen specifieke vragen aan bod over persoonlijke groei en ontwikkeling. Het coachingstraject is een stuk korter dan het therapie-traject.

Bij therapie gaan we samen op zoek naar de essentie van het uit balans zijn en hoe dit jouw dagelijks leven beïnvloedt. Dit traject is intensiever en je komt vaker terug. Als we de essentie hebben gevonden, gaan we kijken of je deze essentie vanuit een andere mindset kunt gaan benaderen zodat je een geheel andere kijk krijgt op jou en het leven om je heen.

Binnen elk therapietraject, zowel bij individuele- en bij groepstrajecten, werk ik vanuit mijn professie als Paramedisch natuurgeneeskundige met de 5 natuurprincipes: Energie, prikkeloverdracht, drainage, voeding en de psyche.

Coaching en therapie trajecten bestaat uit 3 aspecten:

  1. Jouw gedrag en handelen
   Je leert de taal van het paard, hoe ze leven en hoe je samen kunt bewegen, hierdoor wordt je je bewust van je eigen gedrag, lichaamshouding en handelen. Je zult direct ervaren wat jouw effect op anderen is. Wat is jouw uitstraling, ben jij terughoudend of juist dominant, hoe ga je om met grenzen en  hoe jij je leiding neemt over je eigen leven.
  2. Jouw binnen wereld
   Het paard spiegelt jouw innerlijke beleving. Ben je congruent? Leef je vanuit je natuurlijke manier van zijn? Ben je je bewust van je overtuigingen en durf je je emoties werkelijk te beleven?
  3. Jouw familie
   Paarden leven in een systeem wat een kudde heet. Binnen deze kudde voelen zij feilloos aan wat wel en wat niet klopt. Deze kwaliteit bieden zij ons, als het gaat om de dynamiek duidelijk te krijgen welke in ons eigen systeem van herkomst speelt. Lees hier meer over systemisch werk.

Ervaringsgericht

Alle losse sessies en trajecten zijn ervaringsgericht. We beginnen vaak met het balanceren van het zenuwstelsel en herstellen van het energie level. Zonder energie kun je namelijk geen processen aangaan. Je gaat het hier en nu, de rust en stilte ervaren, vanuit deze rust kunnen er allerlei processen op gang gebracht worden, zowel mentaal, emotioneel, lichamelijk en spiritueel. 

Woorden kunnen veel verbloemen en er worden ook veel dingen die van binnen spelen niet gehoord door jezelf. Door te doen, leer je te luisteren naar jezelf en leer je vanuit de ervaring. Je leert over jezelf (en anderen) door onder andere activiteiten met het paard uit te voeren.  Na deze activiteit vindt er een reflectie moment plaats, waarin je uitgenodigt om te kijken naar jouw gedachtes, aannames, gedrag, gevoelens en patronen.

Het paard is hierbij jouw reflectiepartner waardoor er duidelijkheid komt in eigen gedrag, gevoelens, emoties en handelen.

Het paard als jouw reflectie partner

Het wordt ook wel Equine Assisted Coaching genoemd (EAC). Je voert samen met het paard een activiteit uit.Tijdens het uitvoeren van de activiteiten wordt weinig gesproken. Er vindt geen instructie of correctie plaats. Samen met mijn paarden stimuleren wij je om over jezelf en anderen na te denken en je eigen oplossing te vinden door middel van ervaringsgericht leren. Op deze manier krijg je de kans en ruimte om de activiteit op geheel eigen wijze uit te voeren. Je wordt gestimuleerd om eigen oplossingen te vinden. Na de oefening vindt er een reflectie gesprek plaats. Hierdoor wordt je je bewust van je gedrag en je handelen.

Het EAC leer proces

Tijdens de trajecten volgen we de volgende stappen

 1. Ervaring (wat/hoe ervaar ik)
 2. Reflectie (wat voel ik daarbij)
 3. Herkenning (ik doe dat zo, voel dat zo, ervaar dat zo)
 4. Bewustwording (waarom doe, voel,ervaar ik dat zo)
 5. Verandering (wat kan en wil ik veranderen, hoe ga ik dat doen)
 6. Experimenteren (hoe wil/kan ik het anders doen, wat levert dat op)

 

Equizenz maakt gebruik van cookies om de website te analyseren, personaliseren en te verbeteren. Door gebruik te maken van onze website stemt u hier mee in. Kijkt u voor meer informatie in onze privacy statement.