Waarom je chronische stress moet vermijden

stress, hoogsensitief, burn-out-test
Picture of Jolanda Kleiss
Jolanda Kleiss

Waarom je chronische stress moet vermijden

Vrijwel iedereen heeft regelmatig met stress te maken. Die stress kan acuut zijn, zoals in een levensbedreigende situatie, of chronisch, denk aan een te hoge werkdruk.Wat uit eindelijk kan leiden tot een burn-out. Stress hoeft trouwens zeker niet altijd negatief te zijn; tijdens een fikse vrijpartij verkeert je lijf bijvoorbeeld in een staat van positieve stress.

Met acute stress weet je lijf aardig raad: we zijn gemaakt op het ‘verwerken’ van deze vorm van stress. Van oudsher moesten we namelijk altijd voldoende energie beschikbaar hebben voor het geval we oog in oog kwamen te staan met een leeuw of ander acuut gevaar.

Klassieke vecht-of vlucht reactie

Wat gebeurt er in je lijf tijdens acute stress? Je bijnieren maken razendsnel adrenaline aan, en die zorgt ervoor dat je hartslag omhoog gaat, je pupillen wijder worden, je bloedsuikerspiegel stijgt (zo is er meer energie beschikbaar) en je spieren startklaar zijn voor actie: de klassieke vecht-of-vlucht reactie. Dit stress-systeem is zelfregulerend, en zodra het gevaar is geweken doven de beschreven lichamelijke reacties – met behulp van cortisol – weer uit.

Waar je lijf helaas minder goed raad mee weet is chronische stress. Chronische stress wordt niet alleen veroorzaakt door langdurige psycho-emotionele stress (zoals een te hoge werkdruk of een vervelende baas, gezins-en relatie problemen, scheiding, geld zorgen enz ) maar kan ook komen door te weinig beweging of een ongezond menu met veel ongezonde (trans)vetten, suikers, alcohol en zout.

 

De grote rol van corticol

Om te begrijpen waarom chronische stress zo lastig is voor je lijf, moet je weten dat ook je immuunsysteem bij stress uit de startblokken komt en ontstekingsstofjes gaat produceren. Deze ontstekingsstofjes zijn heel nuttig, want ze zijn in feite de communicator in je lijf. Zij geven het signaal af ‘Hé, er is hier wat aan de hand!’. Ook dit systeem gaat in principe weer uit met cortisol zodra de stressvolle situatie voorbij is.

En hier schuilt het gevaar: want bij te veel (chronische) stress raakt je bijnier uitgeput en kan het niet meer voldoende cortisol produceren. Met als vervelend gevolg dat je immuunsysteem ‘aan’ blijft staan. En dat kost je lijf veel energie, en dat ga je merken: hierdoor genezen bijvoorbeeld wondjes minder makkelijk of krijg je last van vervelende (spier)blessures die maar niet over gaan. Op langere termijn liggen zelfs allerlei vervelende ziektes op de loer, zoals het metabool syndroom en auto-immuunziekten.

De 4 belangrijkste aspecten om als Hoogsensitief persoon jouw chronische stress te verlagen

Met welke voeding kun je je sensitieve genen ondersteunen

 Zet vette vis op je menu
 !! Chronische stress is dus niet goed voor je lijf, probeer het – waar mogelijk –zoveel mogelijk te vermijden. Regelmatig bewegen en gezond eten met veel groenten en fruit zijn uiteraard een heel goed begin! En zorg ervoor dat het omega-3-vetzuur (vette vis) EPA regelmatig (twee keer in de week) op je menu staat, want naast cortisol speelt dit vetzuur ook een belangrijke rol om je immuunsysteem weer ‘uit’ te zetten. Je vindt het in vette vis, zoals zalm, makreel en haring.

Wat kun jij zelf doen om je corticol pijl te normaliseren

Tip 1. Goede voeding

Eet vooral veel groenten en fruit. En vermijd snelle koolhydraten. Bereid je maaltijd zo biologisch en vers en laat de pakjes voeding voor wat het is. Daarmee bereik je al heel veel.

Wil je meer lezen over voeding en jouw sensitieve genen lees dan mijn blog

“Voeding voor een sensitief lichaam”

Tip 2. Geef je creativiteit een boost.

Creatieve activiteiten zorgen voor een daling van 90% van de cortisol gehalte . Het zet je in een andere flow, een andere mind set. En creativiteit wil niet alleen zeggen tekenen en schilderen , maar ook in de tuin lekker bezig zijn, een heerlijke maaltijd koken… Creatieve oplossingen bedenken.

Tip 3 Zorg dat je bewuster wordt van je lichaam.

Dit kun je doen , dmv yoga of mindfulnes training. Ook paarden kunnen er  ook voor zorgen dat je je bewuster wordt van je lichaam. Ga paardrijden. Alles komt daarin terug, je houding, je ademhaling en in het hier en nu zijn…Dit zijn allemaal aspecten om je bewuster te worden van je lichaam.

Tip 4. Zorg dat je cafeïne verminderd.

Dit verhoogd juist je cortisol niveau. Sommige van ons kunnen er niet tegen om na het avond eten nog cafeïne te nuttigen, hier door kan het zijn dat je minder goed in slaap komt. en juist slaap is zo ontzettend belangrijk voor je.

Tip 5. Veel knuffelen met mens en dier.

Dit zorgt voor de aanmaak van oxytocine en dit hormoon reguleert ook cortisol. Dus wees er niet te zuinig mee, hierdoor verminder je ook je stresslevel.

Tip 6. Verdiep je in persoonlijke groei en ontwikkeling.

Zorg dat je alles te weten komt over Hoogsensitiviteit. Dit kan al zorgen voor veel vermindering van je klachten. Pak je psyco-sociale en emotionele klachten aan.

Kom zelf in actie

Wil jezelf beter om leren gaan met stress en meer te weten over Hoogsensitiviteit in realtie tot jezelf en de wereleld om je heen, meld je dan aan voor een vrijblijvende kennismaking.

We kijken samen welke stappen je nodig hebt om je leven te leven zoals jij dat graag voor ogen hebt.

Dit bericht delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Equizenz maakt gebruik van cookies om de website te analyseren, personaliseren en te verbeteren. Door gebruik te maken van onze website stemt u hier mee in. Kijkt u voor meer informatie in onze privacy statement.