Is iedereen Hoogsensitief?

is iedereen hoogsensitief-online-cursus-hsplearning
Jolanda Kleiss
Jolanda Kleiss

Het kan voor mensen die hoogsensitief zijn behoorlijk frustrerend zijn: het lijkt wel of iederéén tegenwoordig claimt hoogsensitief te zijn. De term wordt vrij willekeurig gebruikt, net als andere zelfdiagnoses. Kinderen worden door ouders hoogbegaafd of hoogsensitief genoemd, en ook ADHD is een veelvoorkomend voorbeeld van zo’n zelfdiagnose.

De eerste keer dat ik hoorde over hoogsensitiviteit is alweer meer dan 30 jaar geleden… Waar blijft de tijd! In die tijd werd de term als snel als ‘zweverig’ bestempeld en er werd eigenlijk nauwelijks over gesproken. Omdat ik me toen nog veel aantrok van mijn omgeving, en wat mensen van me vonden, durfde ik er niet openlijk voor uit te komen dat in hoogsensitief was.

Als je hoogsensitief bent, is het superfijn om de juiste handvatten aangereikt te krijgen; je kunt daarmee je gevoeligheid juist als meerwaarde gaan ervaren. Het is geen “hype”; het bestaat echt. En jij kunt er wat aan hebben.

Wil je weten of je hoogsensitief bent? Lees dan snel verder.

Mijn gevoelige binnenwereld

Tijdens mijn ontdekkingsreis door de wereld van hoogsensitiviteit merkte ik dat kennis over dit onderwerp me gaandeweg veel heeft gebracht. Ik voelde me niet meer raar of vreemd.Neem bijvoorbeeld mijn neiging om erg te gaan piekeren over ontmoetingen en situaties – “Joh, daar moet je niet zo diep over nadenken”, kreeg ik regelmatig te horen. Toen ik erachter kwam dat piekeren één van de kenmerken van hoogsensitiviteit is, viel er veel op zijn plek. Door mijn gevoeligheid te herkennen en erkennen ontstond er al veel meer rust in mijn hoofd.

Inzichten

Diep nadenken over mezelf en de wereld om me heen: het leverde me veel inzichten op. Maar doordat ik mezelf ook voortdurend met anderen  vergeleek, leverde al dat piekeren me ook een rotgevoel op. Ik wees mezelf af.

Tijdens mijn ontdekkingsreis ging ik mijzelf stukje bij beetje accepteren. Veel en diep nadenken, emotioneel reageren, vermoeid terugkomen van een lunchafspraak met een vriendin… Het was heel fijn om me te realiseren dat het gewoon bij mij hoorde!

Door mezelf eens goed onder de loep te nemen, besefte ik ook dat het goed voor me was om letterlijk in actie komen. Dit haalde me uit mijn hoofd en zette me in het hier en nu. Het fascineerde me om op zelf onderzoek uit te blijven gaan.

“Wat gebeurt er in mijn binnenwereld?” “Hoe reageer ik op de wereld om me heen?” – Ik blijf het interessante vragen vinden.

Paarden zijn de beste leermeesters

Dieren, en dan vooral de paarden hebben mij ontzettend goed geholpen bij het vinden van mijn eigen antwoorden.

Dat dieren ze zo’n gevoel van thuiskomen kunnen geven, dat vond ik eerst een beetje gek. Maar inmiddels niet meer! De paarqden hebben mij laten ervaren dat een hoogsensitief persoon (HSP) zijn juist iets heel moois is, en dat het je op verschillende manieren goed van pas komt in het leven.

HSP Learning

Alle kennis en ervaring die ik heb opgedaan, heb ik omgezet in een nieuwe online leeromgeving binnen Equizenz: hsplearning.nl. De paarden zijn daarbij mijn grootste inspiratiebron geweest.

HSP Learning omvat vier stappen:

Stap 1. Kennis

Weten wat hoogsensitiviteit inhoud in relatie tot jezelf.

Stap 2. Herkennen en erkennen

Door je bewust te zijn van jouw hoogsensitiviteit en ernaar te handelen, komt er vanzelf rust en harmonie in je leven.

Stap 3. Acceptatie

Door jezelf als hoogsensitief persoon te accepteren, krijg je een helderder zelfbeeld, leer je je kwaliteiten herkennen en worden je doelen duidelijk.

Stap 4. Van denken en voelen naar doen

Als jij in beweging komt dan ontstaat de weg vanzelf.

Aan de hand van deze stappen kun jij erachter komen of je hoogsensitief bent, of misschien gewoon hooggevoelig bent voor de vele prikkels in de hedendaagse hectische maatschappij. Er is namelijk een verschil: Een hooggevoelig persoon is gevoeliger voor prikkels dan anderen, terwijl een hoogsensitief persoon niet alleen heel gevoelig is voor die prikkels; hij/zij krijgt er ook meer binnen.

Ieder proces is anders

Hoe lang je ervoor nodig hebt om de verschillende stappen te doorlopen, zal voor iedereen anders zijn. Daarom is een online omgeving ideaal om HSP bij jezelf bewust te leren herkennen en erkennen. De creatieve en meditatieve zelfreflectie-oefeningen die erbij horen, zijn heel interessant en helpen je daarbij.

In de online Hsplearning komen alle aspecten aan bod en je kunt de methode op jouw eigen tempo doorlopen. Mijn  gepatenteerde methodiek “Huis van zelfbewustzijn®” deel ik graag met je. Deze zoomt in op zowel mentaal bewustzijn (verstand), emotioneel bewustzijn (emoties), als lichaamsbewustzijn (fysiek). Het zijn de drie aspecten die leiden tot zelfbewustzijn; ze zijn van belang voor elk hoogsensitief persoon die zijn of haar gevoeligheid wil omarmen als een talent.

De juiste informatie voor jou

Ben ik Hoogsensitief -hsplearning.nl

De vraag of je hoogsensitief bent kun jij zelf onderzoeken. Ik geloof ook dat jij je eigen levenscoach kunt zijn.

Jij hebt je eigen antwoorden in huis. Aan de hand van de juiste informatie, testen, oefeningen en een online zelf reflectie DOEBOEK kun je voor jezelf al snel de balans op maken.

Het is nu tijd om JA te zeggen en  te luisteren naar jezelf!

Wordt het een feest der herkenning? Alleen dat al is een heerlijk gevoel voor de meeste HSP’ers. Want je zult erachter komen: je bent niet alleen!

Vermoed jij dat je hoogsensitief bent? Start de verdieping! Het is geen hype.

Jij kunt er online, in je eigen omgeving, achter komen of je hoogsensitief bent en hoe jij dat als meerwaarde kunt gaan inzetten.

Dit bericht delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geen pieker momenten meer!!

Gun jezelf NU meer rust en harmonie in 12 dagen

Equizenz maakt gebruik van cookies om de website te analyseren, personaliseren en te verbeteren. Door gebruik te maken van onze website stemt u hier mee in. Kijkt u voor meer informatie in onze privacy statement.