Is iedereen Hoogsensitief?

is iedereen hoogsensitief-online-cursus-hsplearning
Picture of Jolanda Kleiss
Jolanda Kleiss

Het kan voor mensen die Hoogsensitief zijn behoorlijk frustrerend zijn: het lijkt wel of iederéén tegenwoordig claimt Hoogsensitief te zijn. De term wordt vrij willekeurig gebruikt, net als andere zelfdiagnoses. Kinderen worden door ouders hoogbegaafd of hoogsensitief genoemd, en ook ADHD is een veelvoorkomend voorbeeld van zo’n zelfdiagnose.

De eerste keer dat ik hoorde over Hoogsensitiviteit is alweer meer dan 30 jaar geleden… Waar blijft de tijd! In die tijd werd de term als snel als ‘zweverig’ bestempeld en er werd eigenlijk nauwelijks over gesproken. Omdat ik me toen nog veel aantrok van mijn omgeving, en wat mensen van me vonden, durfde ik er niet openlijk voor uit te komen dat in Hoogsensitief ben.

Als je Hoogsensitief bent, is het superfijn om de juiste handvatten aangereikt te krijgen; je kunt daarmee je gevoeligheid juist als meerwaarde gaan ervaren. Het is geen “hype”; het bestaat echt.

Wil je weten of je Hoogsensitief bent? Lees dan snel verder.

Mijn gevoelige binnenwereld

Tijdens mijn avontuurlijke zoektocht naar Hoogsensitiviteit, ontdekte ik dat het vergaren van kennis over dit onderwerp mij veel heeft opgeleverd

Ik voel mij niet meer het buitenbeentje van de groep. Neem bijvoorbeeld mijn gewoonte om te piekeren over ontmoetingen en situaties – “Maak je niet zo druk”, hoorde ik vaak. Maar toen ik erachter kwam dat piekeren één van de kenmerken van Hoogsensitiviteit is, viel alles opeens op zijn plek. 

Het is simpelweg omdat we diepgaand informatie verwerken en razendsnel verbindingen maken in ons brein. Onbewust maken we snel associaties. Door mijn gevoeligheid te omarmen, kwam er een zee van rust in mijn hoofd.

Inzichten

Ik ben op ontdekkingsreis gegaan( en nog steeds ontdek ik veel over mezelf en de wereld om mij heen) en heb veel geleerd door diep na te denken over mezelf en de wereld om me heen. Dus dat diepe nadenken kent ook positieve kanten….. Maar ik moet toegeven, het vergelijken met anderen bracht me soms in een dip. Ik wees mezelf af.

Toen ik steeds meer ontdekte over Hoogsensitiviteit en hoe het bij mezelf van toepassing was, begreep ik eindelijk waarom ik soms zo uitgeput was na een gezellige lunch en waarom ik zo emotioneel reageerde in bepaalde situaties . Ik hoefde mezelf niet langer te veranderen, want dit is simpelweg wie ik ben!

Het was wel goed om af en toe uit mijn hoofd te stappen en actie te ondernemen. Het fascineerde me om op zelfonderzoek te blijven gaan (daar zijn Hsp’ers blijkbaar goed in) en te ontdekken wat er allemaal in mijn binnenwereld gebeurt. ‘’wat gebeurt er in mijn binnen wereld?en Hoe reageer ik op de wereld om me heen?” Dat blijf ik nog steeds een boeiende vragen vinden.

Ieder proces is anders

De vraag of je Hoogsensitief bent kun jij zelf onderzoeken. Ik geloof ook dat jij je eigen levenscoach kunt zijn.

Jij hebt je eigen antwoorden in huis. Aan de hand van de juiste informatie, testen, oefeningen kun je voor jezelf al snel de balans op maken.

Het is nu tijd om JA te zeggen en te luisteren naar jezelf!

Het wordt het een feest van herkenning? Alleen dat al is een heerlijk gevoel voor de meeste HSP’ers. Want je zult erachter komen: je bent niet alleen!

Vermoed jij dat je Hoogsensitief bent?
Start de 5 daagse avond cursus

Deze vijfdaagse avond cursus is een ideale kans om op een interactieve manierte ontdekken of je Hoogsensitief bent, wat het betekent en hoe je er het beste mee om kunt gaan of om jouw partner of kind beter te begrijpen. 

Dit bericht delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Equizenz maakt gebruik van cookies om de website te analyseren, personaliseren en te verbeteren. Door gebruik te maken van onze website stemt u hier mee in. Kijkt u voor meer informatie in onze privacy statement.