Burn-out is schrikbeeld voor werknemers en werkgevers!

Picture of Jolanda Kleiss
Jolanda Kleiss

Bij een burn-out is een werknemer vaak voor lange tijd uit de roulatie. De impact is groot voor zowel de persoon in kwestie als de werkgever. Vaak ligt stress en een te hoge werkdruk ten grondslag aan een burn-out. Bij hoogsensitieve (HSP) werknemers is de kans op uitval door psychische en lichamelijke klachten extra groot. Mensen met HSP zijn vaak bovengemiddeld innovatief, creatief, collegiaal en oplossingsgericht. Kortom het zijn zeer waardevolle krachten, waarbij echter je niet direct opmerkt dat zij gebukt gaan onder stress en werkdruk. Zij vallen niet snel uit, maar als deze groep uitvalt is de hersteltijd meestal langer dan gemiddeld. Het loont voor werkgevers dan ook zeker de moeite om dergelijke werknemers gerichte coaching aan te bieden ter bescherming voor hunzelf en hun functioneren binnen de organisatie.

Burn-out coaching

Voorkomen is beter dan genezen, dat staat buiten kijf. Om die reden is het vanuit werkgeversperspectief aan te bevelen om extra alert te zijn op werknemers die regelmatig uitvallen door stress en hoge werkdruk. Equizenz adviseert werkgevers over hoe je hoogsensitieve werknemers herkent en hoe je daar het beste mee om kunt gaan. Herkenning van HSP is immers de eerste stap om te voorkomen dat er langdurig uitval door stress en hoge werkdruk ontstaat. Naast advies en begeleiding voor werkgevers en werknemers bieden wij ook de mogelijkheid om via een korte online test te checken of iemand hoogsensitief is. Het draait in dit soort coachingstrajecten om herkenning, bespreekbaar maken, begrip tonen en samenwerken aan het voorkomen of beperken van stress en hoge werkdruk. Mocht het ondanks deze preventieve maatregelen toch onverhoopt misgaan dan wordt de burn-out coaching gericht op een zo spoedig mogelijk en blijvend herstel. Er wordt gebruik gemaakt van diverse methodieken, zowel individueel als in teamverband. Bij onze coaching maken wij onder meer gebruik van paarden. Met het paard als coach wordt gewerkt aan de bewustwording van bepaalde patronen en overtuigingen. Gevoelens en emoties kunnen hierdoor beter geplaatst en begrepen worden.

Het vergroten van kwaliteiten

Door tijdig ingrijpen wordt vaak een langdurig ziekteverzuim door een (dreigende) burn-out voorkomen. Zodra aan het licht komt dat een bepaalde werknemer structureel last heeft van stress en een te hoge werkdruk, is het zaak om direct actie te ondernemen. Door onze coaching vergroot u als werkgever de kwaliteiten van uw werknemer. In alle coachingstrajecten besteden wij aandacht aan ervaring, reflectie, herkenning, bewustwording, verandering en experimenteren. Vaak horen we dan ook dat men zich echt een ander mens voelt door onze doeltreffende aanpak. Op de eerste plaats natuurlijk fijn voor uw medewerker, maar zeker zo prettig ook voor u als werkgever. Niemand zit immers te wachten op langdurig ziekteverzuim en u wilt toch sowieso gemotiveerde medewerkers die zich prettig en behaaglijk voelen op het werk? Equizenz informeert u en uw medewerkers graag over de mogelijkheden van burn-out coaching en andere zakelijke coaching in teamverband of individueel.

 

Dit bericht delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Equizenz maakt gebruik van cookies om de website te analyseren, personaliseren en te verbeteren. Door gebruik te maken van onze website stemt u hier mee in. Kijkt u voor meer informatie in onze privacy statement.