De documentaire ‘Dit is mijn weg’

De documentaire "Dit is mijn weg"

Hoogsensitiviteit als potentieel

Het meest fantastische aan hoogsensitiviteit vind ik de oprechtheid, de intensiteit van het kunnen genieten en er oprecht zijn voor de ander. Dat komt omdat hoogsensitieve personen op een intense manier de wereld om hen heen waarnemen. Dit kan er echter wel voor zorgen dat er sneller stress-en psychisch gerelateerde problematieken ontstaan als iemand nog niet de juiste tools in handen heeft om om te gaan met dit persoonlijkheidskenmerk. Deze doelgroep vraagt om een specifieke benadering in de hulpverlening. Zelf heb ik dat in mijn leven meerdere malen ervaren. Vanuit deze ervaring, kennis en studie’s die ik heb opgedaan de afgelopen jaren is er bij mij één grote wens ontstaan: een begeleidingsvorm ontwikkelen specifiek gericht op de hoogsensitieve mens. Die ook werkt op de langere termijn. Je krijgt  tools in handen om een levenscoach te zijn die gebaseerd is op autonomiteit, en leven vanuit je intrinsieke motivatie en potentieel.  

Er is een droom uit gekomen om aan een groter publiek te tonen hoe de Equi&Art methodiek werkt bij hoogsensitieve personen, mede dankzij 4 bijzondere mensen die we mochten volgen in het equi&art jaartraject.

Een bijzondere ontdekkingsreis van 4 mensen met sensitieve genen.....

“Ik vind het moeilijk om mezelf te laten zien. Bij de paarden kan ik dat heel makkelijk oefenen zonder dat het veel risico’s met zich mee brengt . Zij oordelen niet….”

“Ik heb dit jaar als buiten gewoon plezierig ervaren, het is heel erg mooi dat je ook de processen bij een ander ziet, daar haal je steun uit”

Omgaan met hoogsensitiviteit

 “Ik heb 2x op het punt gestaan om er mee te  stoppen, het was echt niet alleen halleluja. Maar ik ben toch door gegaan en heb ja gezegd tegen mezelf”

hoogsensitief jaartraject

” Ik vond het best een investering, elke maand een heel weekend van huis zonder mijn gezin. Mijn man stond achter me. Het is de investering waard geweest”

Euiq&art zet je in beweging, vergroot je intrinseke motivatie, haalt je uit je hoofd, laat je ervaren en ontdekken.

Een indrukwekkende documentaire door de puurheid en kwetsbaarheid waarmee alles wordt gebracht.”

Moedig om voor het oog van de camera de strijd aan te gaan met je innerlijke conflicten en je zo kwetsbaar te durven opstellen.

De emoties van de deelnemers waren niet alleen zichtbaar maar ook voelbaar.

De conflicten waarmee de hoofdrolspelers worstelen zijn herkenbaar voor elk hoogsensitief persoon.

Alleen al het ontdekken waarom het bij jou anders werkt dan bij anderen, geeft een stuk rust: dit hoort bij mij. Zo ben ik. Zo mag ik ook gewoon zijn.”

De beelden spreken voor zich: dit is waarom hoogsensitiviteit aandacht en erkenning verdient.

In de documentaire zie je met hoeveel passie Jolanda Kleiss dit werk doet en hoezeer zij betrokken is bij de mensen die ze coacht.

Goed dat het alternatief voor zitten en praten nu ook eens in beeld wordt gebracht: zelf doen en ervaren!

Equi&Art is een relatief nieuwe benaderingswijze die gefundeerd is op positieve psychologie, creatieve therapie, systemisch werken, paarden coaching, ervaringsgericht leren en het  versterken van de autonomie. Met deze benaderingswijze wordt de aandacht gericht  op zaken die direct beïnvloedbaar en veranderlijk zijn, zoals eigen gedrag, inplaats van controle proberen te krijgen over ervaringen die niet te beïnvloeden zijn, zoals emoties en gedachten. Het is een jaar vol uitdagingen om een acceptatie-en erkenningsgerichte houding ten opzichte van onszelf te bewerkstelligen.

Antwoorden op vragen

10 weekenden van 2 dagen ondergedompeld worden in een confronteerde, verhelderende en inspirerende innerlijke wereld.

Ja zeggen tegen jezelf

Kop op je kan het!!!! Dat valt niet mee om ja te zeggen tegen jezelf want elke ja tegen jezelf is een NEE tegen een ander.

Losbreken uit patronen

Elke keer weer de keuze maken om opnieuw te beginnen. Leven vanuit autonomiteit.

Een bijzondere ontdekkingsreis

Focussen op koers en mogelijkheden

Ongeveer 15 a 20% van de mensheid is hoogsensitief. Hoogsensitiviteit is geen aandoening maar een persoonlijkheid kenmerk. Je bent er mee geboren. Een hoogsensitief persoon beleeft zijn/haar leefomgeving zeer intensief: informatie wordt voortdurend diepgaand verwerkt in de hersenen. Door deze eigenschap van hoogsensitiviteit naar vooral de buitenwereld, worden persoonlijke kwaliteiten zoals creativiteit, sociale betrokkenheid, bedachtzaam, innovatief, intuïtief en empathisch, vaak onbewust te optimaal ingezet. 

Personen met hoogsensitiviteit kunnen in de huidige maatschappij met een overdaad aan zintuigelijke prikkels, gemakkelijk overprikkelt en overweldigt raken. 

Ondanks motivatie en gedrevenheid zijn specifieke zelfsturingsvaardigheden nodig om eigen koers te kunnen houden. Door nadruk te leren leggen op het versterken van persoonlijke effectiviteit zullen kansrijke mogelijkheden voor het oprapen liggen. 

Er is al veel geschreven over hoogsensitiviteit en begeleidingsvormen maar het is nog nooit in beeld gebracht door persoonlijke verhalen waarin je jezelf wellicht herkent. ‘Dit is mijn weg’ is een documentaire die gaat over het Equi&Art jaartraject en hoe deze vorm van begeleiden bijdraagt aan het  volgen van eigen koers, de weg van het individu met een hoogsensitieve persoonlijkheid.

“Ik draag deze docu op aan alle  mensen met sensitieve genen die hun leven niet hebben kunnen leven zoals zij dat graag hadden gewild, vanuit hun volledige potentieel. Met name aan mijn vader en mijn oma die veelste vroeg zijn heen gegaan. Aan hen die niet begrepen werden omdat ze anders waren.”

Ben je ook benieuwd naar hun verhaal?

In deze documentaire volgen we 4 hoogsensitieve personen, elk met een eigen rugzak. Zij nemen deel aan dit bijzondere jaartraject Equi&Art, speciaal ontwikkeld voor hoogsensitieve personen met psychosociale problematieken . Je wordt meegenomen in persoonlijke verhalen en je krijgt een kijkje in hun proces en begeleiding. Hoe hebben zij hun angsten, depressie, burn-out en chronische vermoeidheid overwonnen. Welke obstakels hebben ze te overwinnen. 10 maanden lang gaan zij samen op een bijzondere ontdekkingsreis in een wereld van innerlijke conflicten, hoop en geluk. Op zoek naar antwoorden op 2 vragen: Waar is mijn plek?  Wie ben ik werkelijk?

Woorden halen ons weg bij waar het werkelijk om draait, onze innerlijke beleving in het moment. Paarden en creativiteit halen ons uit de wereld van illusies. Zij zetten ons in de realiteit, daar waar woorden overbodig zijn.

De kern van het equi&art jaartraject draagt de filosofie met zich mee dat het vechten tegen onvermijdelijke levenssituaties uiteindelijk ten koste gaat van een waardevol leven

Ieder met een eigen rugzakje

10 maanden lang samen op een bijzondere ontdekkingsreis in de wereld van innerlijke conflicten, hoop en intens geluk.

Ontdekken wie je bent. Wat houdt het in om te leven met hoogsensitieve genen. Wat zijn je talenten. Waar heb je je potentieel achter gelaten. Een andere manier van begeleiden. Geen lange gesprekken maar juist ervaringsgericht bezig zijn met het paard als reflectie partner en creativiteit om inzichten te verankeren, waar woorden overbodig zijn.

"Als je in beweging komt dan ontstaat de weg vanzelf"

Hoe nu verder?

Vanaf nu zal documentaire te zien zijn in combinatie met een ochtend/middag vullend programma  over hoogsensitiviteit in combinatie met  informatie over het equi&art jaartraject. 

 

Deze documentaire is mogelijk gemaakt door:

Stef van Wijk, camera man en regisseur 
Marjoleine Boonstra, interviews. Bekend van o.a de documentaires:                       -Among horses and man                                                                                        –Spiegeldromen

 

Equizenz maakt gebruik van cookies om de website te analyseren, personaliseren en te verbeteren. Door gebruik te maken van onze website stemt u hier mee in. Kijkt u voor meer informatie in onze privacy statement.

Wil jij je niet langer 'anders' en onbegrepen voelen?

(Zonder Jezelf Te Verliezen?)

Ik wil me niet langer ‘anders’ en onbegrepen voelen zodat ik me niet langer een buitenstaander voel en meer rust in mijn leven kan ervaren.

Ik wil niet begrijpen wat hoogsensitiviteit is en voel me goed zoals ik ben.