Fenomenelogie

Picture of Jolanda Kleiss
Jolanda Kleiss

Wat is fenomenologie

Fenomenologie is een filosofische stroming  die uitgaat van de directe en intuïtieve ervaring van fenomenen, en hieruit de essentiële eigenschappen van ervaringen en de essentie van wat men ervaart probeert af te leiden. Zij gaat voorbij  het (lineaire)denken en de psychologie. Het lichaam is het vertrek punt om de wereld om je heen te verkennen en waar te nemen ipv het hoofd.

Wat jij hebt meegemaakt, het systeem/de familie waar jij uit voortkomt, wat heeft jou systeem/familie meegemaakt, bepaald wat je ziet, ervaart en beleefd. Dat is jouw referentie kader waarbinnen jij kunt kijken.

Je herkent en erkent patronen die je lichamelijk ervaart en kunt reflecteren.

Om het wat meer van alledag te maken geef ik hier wat voorbeelden:

  • je hebt allemaal wel zo’n moment ervaren toen je van plan was een nieuwe auto te kopen, bijv. een rode renault clio (of een andere auto) en dat je op die momenten ineens overal die rode Clio’s ziet rijden.
  • Of je bent op een feestje en je hebt het gevoel dat je op de verkeerde plek zit of staat en je wilt op een andere plek gaan staan, want dat voelt beter, je weet niet waarom maar het is gewoon zo want je ervaart het.

Waar het in mijn beleving om gaat is dat je patronen herkent en erkent die je lichamelijk ervaart en kunt reflecteren. Deze reflecties leveren je inzichten op.

Het systemisch werken, familie-en organisatie opstellingen werken vanuit dit principe.

Lees hier meer over de therapie vorm.

Dit bericht delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Equizenz maakt gebruik van cookies om de website te analyseren, personaliseren en te verbeteren. Door gebruik te maken van onze website stemt u hier mee in. Kijkt u voor meer informatie in onze privacy statement.