Het verschil tussen hooggevoelig en hoogsensititief

Jolanda Kleiss
Jolanda Kleiss
Wat is het verschil tussen hooggevoelig en hoogsensitiviteit?

Deze 2 termen worden vaak door elkaar gebruikt. Zelf wist ik niet wat het verschil was totdat ik de boeken van Elke van Hoof klinisch psychologe (uit België)had gelezen. Daarom deel ik graag deze blog om meer duidelijkheid te verschaffen over de verschillen.

In Nederland bestaat er een kerngroep HSP professionals, zij willen de onduidelijkheid weg halen door te zeggen dat beide begrippen te blijven gebruiken.Ik citeer:”Volgens ons is het goed gezamenlijke en eenduidige definities te gebruiken als het gaat om hoogsensitiviteit. Zo kunnen we verwarring over die definities zo veel mogelijk voorkomen. Hieronder leggen wij daarom uit dat in Nederland hooggevoeligheid hetzelfde betekent als hoogsensitiviteit en waarom wij deze begrippen ook door en naast elkaar zullen blijven gebruiken.”

In België staat overgevoelig gelijk aan hooggevoelig vandaar de verwarring, terwijl hier in Nederland de termen door elkaar gebruikt worden.

Zelf ben ik van mening dat het wel fijn is om een duidelijk verschil aan te geven.Ik leg het hieronder uit:

Wat is hooggevoelig:

Hooggevoelig zijn is de uitingsvorm van hoogsensitiviteit. Je reageert extreem emotioneel.Je zenuwstelsel slaat op tilt, het is gewoon even genoeg geweest. Je verdraagt niets meer. De stress heeft zich zo opgestapeld.Je raakt geïrriteerd door alles en iedereen en je huilt om de kleinste dingen. Je hebt meer angsten dan vroeger. Dit zien we vaak bij mensen voor én tijdens burn-out. Burn-out is het resultaat van jarenlange chronische stress. En die stress kan leiden tot hooggevoelige reacties. Hooggevoeligheid komt ook voor bij bepaalde psychische aandoeningen of pathologieën zoals autisme, borderline, AD(H)D, psychopaten, schizofrenie. Hooggevoeligheid kan ook de oorzaak zijn van onverwerkte trauma’s. Er zijn meer mensen hooggevoelig dan hoogsensitief.

Wat is hoogsensitiviteit:

Ze merken dingen op die minder sensitieve personen ontgaan en hebben tijd nodig om al die informatie diepgaand te verwerken. Onderzoek toont aan dat 15-20% van de mensen hoogsensitief is. Hoogsensitiviteit is aangeboren, wat inhoud dat je er niet vanaf kunt net zoals je haarkleur of de kleuren van je ogen. Bij hoogsensitieve personen (HSP’s) heeft de thalamus, het schakelcentrum van de hersenen, een verlaagde drempel waardoor ze meer prikkels binnen krijgen. Ze merken dingen op die minder sensitieve personen ontgaan en hebben tijd nodig om al die informatie diepgaand te verwerken. Niet elk hoogsensitieif persoon is hooggevoelig en niet elk hooggevoelig persoon is hoogsensitief.

Alle combinaties zijn mogelijk

Dus even in het kort samen gevat. Hoogsensitiviteit gaat over het aantal prikkels dat binnenkomt in de hersenen. Hooggevoeligheid is een emotionele reactie. Hooggevoelige personen kunnen overemotioneel reageren, maar het is geen bepalende factor voor hoogsensitiviteit. Niet elke hooggevoelige is hoogsensitief en niet elk hoogesensitief persoon is hooggevoelig.

  • Hoogsensitief en hooggevoelig

Hoogsensitieve personen(laten we dit voor het gemak HSP noemen) krijgen meer prikkels binnen. Dit creëert stress. Als ze niet voldoende tijd nemen om die prikkels te verwerken, stapelt de stress zich op. Die stress kan leiden tot hooggevoelige reacties. Hoogsensitieve personen met onverwerkte trauma’s hebben vaak meer last van hooggevoeligheid.

  • Hoogsensitief en niet hooggevoelig

Wanneer een hoogsensitief persoon eventuele trauma’s verwerkt en goed voor zichzelf zorgt, dan stapelt de stress zich niet op en hoeven er geen hooggevoelige reacties te zijn.

  • Niet hoogsensitief en hooggevoelig

Mensen zonder aangeboren hoogsensitiviteit kunnen hooggevoelig reageren bij hoge stress of burn-out, na trauma of bij bepaalde psychische aandoeningen.

  • Niet hoogsensitief en niet hooggevoelig

80-85% van de mensen is niet hoogsensitief. Als ze geen psychische aandoening hebben, geen trauma’s meegemaakt hebben of hun trauma’s verwerkt hebben en stress onder controle houden, dan reageren ze niet hooggevoelig.

HSP en traumaHooggevoeligheid kan het gevolg zijn van HSP of trauma. Het is vaak niet makkelijk de echte oorzaak te vinden. Toch is dit heel belangrijk om de juiste aanpak te bepalen. Dit wordt nog bemoeilijkt wanneer HSP’s trauma’s meegemaakt hebben, bv gepest zijn. Door hun hoogsensitiviteit kunnen gebeurtenissen sneller als een trauma ervaren worden.

Lees tip: Hoogsensitief Elke van hoof

Bron:Annick Ottenburgs, Elke van Hoof

Dit bericht delen:

2 reacties

  1. hallo,mijn is Chris(tweede naam afk).ik ben nogal heftig hoogsensitief of hooggevoelig,ik bezocht al vanaf mijn 16e allerlei hulpbronnen maar het viel ws niemand op dat ik hoog in mijn emotie zat dus kreeg ik tot nu te horen dat ik een borderliner was of bipolair af ik had adhd,ik heb geen fijn leven achter de rug en alles ging fout,heb mij nooit als 1 van deze aardkloot gevoeld,als kind was ik al zo,lief,op mezelf,ontzettend veel liefde voor dieren,alsnog.Ik voelde me nooit begrepen en hoe ik me ook uitte,het was altijd raar werd mij gezegd.nu ben ik bijna 55jaar en ben er zelf achter gekomen door research dat ik ben zoals ik ben,nl,hooggevoelig.Iedere dag is een strijd voor mij,ik weet bij god niet hoe ik al die emoties,dag in,dag uit onder controle moet brengen,heb 3depressies achter de rug maar heb altijd zelf hulp gezocht en die kreeg ik maar niet,ik ben een beetje opgebrand en wil zo graag onder mensen komen die hetzelfde hebben en hoe ze daar mee omgaan ,ik heb last van lichamelijke klachter,zeker mijn bloeddruk die maar op en neer knalt en ik ben gewoon moe.Ook moe om te leven in deze maatschappij waarin ik niet begrepen word,voor mij is de medemens een raar wezen en voor hun ben ik dat.Ik zou zo graag hulp krijgen van een coach of iets om eens lekker te praten en mezelf kan en mag uiten op de manier hoe ik dat doe.Ik woon in Rotterdam maar hier kun je bijna niet die hulp krijgen die zo noodzakelijk is.Wie kan mij helpen,ik ben er zo aan toe!Groetjes Chris

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Equizenz maakt gebruik van cookies om de website te analyseren, personaliseren en te verbeteren. Door gebruik te maken van onze website stemt u hier mee in. Kijkt u voor meer informatie in onze privacy statement.