Jouw unieke kenmerken als HSP

Jolanda Kleiss
Jolanda Kleiss

Benieuwd naar de kenmerken van een HoogSensitief Persoon (HSP)?

HoogSensitieve Personen zijn met sensiviteit geboren en vaak creatief. Als HSP heb je een verfijnde waarneming van de wereld. Je bent je bewuster van subtiele signalen in je omgeving. Dit zijn signalen die anderen niet oppikken. Je voelt een grote verbondenheid met de mensen om je heen en met de natuur. Je bent uitgerust met een zwakke filter voor prikkels in de hersenen: hierdoor komt het dat je sneller geprikkeld en overprikkeld wordt dan de gemiddelde persoon.

HSP en HSS

Hoogsensitieve personen zijn onder te verdelen in 3 groepen:

 •  Spanningzoekers, ook wel Hoog Sensitieve Sensatie zoeker (HSS) genoemd, vaker extrovert
 •  Rustzoekers, vaker introvert.
 •  Sterke wil, je weet wat je wil , je vindt het graag zelf uit.


Algemene HSP Kenmerken

Je bent creatief, empatisch en kunt goed luisteren. Je hebt oog voor de schoonheid van het leven: dit kunnen mensen zijn maar ook kunst, muziek en theater. Je houdt van rust en stilte. Vanuit een goedbedoelde houding bied je vaak hulp aan, wat wel eens betweterig over kan komen. Daarnaast ben je perfectionistisch en kan je snel verliefd worden. Als HSP’er heb je ook vaak een brede belangstelling voor spiritualiteit en denk je dieper na over het leven.

Carrière / Werk

Wat je vaak in je werk ervaart als HSP’er:

 • Als je je bekeken voelt of geevalueerd wordt dan functioneer je niet meer voor de volle 100%. Symptomen kunnen dan zijn: Blozen, trillen, snellere hartslag, niet meer kunnen nadenken als je iets gevraagd wordt. Dit niet te verwarren met (faal)angst.
 • Je bent goed in leren en in talen
 • Wellicht heb je een lang CV. Dit maakt je in veel gevallen een ervaringsdeskundige door de lange weg die je bewandeld hebt
 • Je hebt de neiging om je af te zonderen als je drukke dagen hebt gehad.
 • Je neemt vaak een adviesrol aan en bent bijvoorbeeld werkzaam als schrijver, geschiedkundige, filosofoof, rechter, kunstenaar, onderzoeker, theoloog, therapeut of leraar
 • Je hebt meestal geen (harde en ambitieuze) zakelijke carrière. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen, vooral wat de HSS categorie betreft.


Lichamelijk

Je stresslevel is als HSP’er lager dan gemiddeld. Dit betekent dat je sneller gestresst bent en sneller last krijgt van maagpijn, onrustige darmen, hoofdprijn, zenuwen of een onbehaaglijk gevoel. Je kunt door de alledaagse bezigheden zo gestresst raken dat je er niet van kunt slapen. Ook ben je sneller vermoeid. Dit komt mede doordat prikkels harder bij je binnenkomen en je dit allemaal moet verwerken. Daarnaast kan je van slag raken door negatieve gevoelens van anderen, met name van je naasten.

Minder prikkels graag: Rust en Regelmaat

Soms heb je als HSP’er moeite met structuur in je hoofd en in je bezigheden. Ook ben je snel overprikkeld. Je kan jezelf zo sterk inleven in een ander mens of een ervaring dat je jezelf erin verliest. Ook kan je van slag raken door negatieve gevoelens van anderen en onvriendelijkheid maakt je eerder van streek.Vaak wil je bevrijd zijn van alle stimulaties om je heen en zo meer vrijheid ervaren.
Rust, orde en regelmaat zijn daarom geen overbodige luxe om een evenwichtig leven te kunnen leiden. Je wil daarnaast graag de harmonie bewaren en zal er alles aan doen om dit te bewerkstelligen. Begeleiding en advies van mede HSP’ers of coaches kan je helpen om deze structuur en regelmaat te creeren en zo evenwichtiger in het leven te staan.

 

Meer weten? Equizenz biedt verschillende cursussen en begeleidingen aan:

  • De individuele begeleiding: een persoonlijke, op maat gemaakte, begeleiding om beter te leren omgaan met hooggevoeligheid. Hierbij worden onze paarden ingezet als jouw reflectiepartner.
  • Kind en gezin: creatieve begeleiding voor hooggevoelige kinderen die spelenderwijs aansluit op de persoonlijke groei en ontwikkeling.
  •  Jaartraject Equi & Art’: dit  jaar traject biedt een jaar vol zelf-ontplooiing en innerlijk bewustzijn voor de hoogsensitieve mens. Loop je vast op je werk of in je thuis situatie dan…
  • Zakelijke trainingen: het paard als coach voor bedrijven: Equizenz helpt bij stress-reductie, een betere sfeer op de afdeling, inzicht in leiderschapsstijlen en zorgt zo voor meer productiviteit.

 

Dit bericht delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Equizenz maakt gebruik van cookies om de website te analyseren, personaliseren en te verbeteren. Door gebruik te maken van onze website stemt u hier mee in. Kijkt u voor meer informatie in onze privacy statement.

Wil jij je niet langer 'anders' en onbegrepen voelen?

(Zonder Jezelf Te Verliezen?)

Ik wil me niet langer ‘anders’ en onbegrepen voelen zodat ik me niet langer een buitenstaander voel en meer rust in mijn leven kan ervaren.

Ik wil niet begrijpen wat hoogsensitiviteit is en voel me goed zoals ik ben.