Jouw unieke kenmerken als HSP

Foto van Jolanda Kleiss
Jolanda Kleiss

Benieuwd naar de kenmerken

Hoogsensitieve personen zijn met sensiviteit geboren en vaak creatief. Als HSP heb je een verfijnde waarneming van de wereld. Je bent je bewuster van subtiele signalen in je omgeving. Dit zijn signalen die anderen niet oppikken. Je voelt een grote verbondenheid met de mensen om je heen en met de natuur. Je bent uitgerust met een kleine filter voor prikkels in de hersenen: hierdoor komt het dat je sneller geprikkeld en overprikkeld raakt dan de gemiddelde persoon.

Hsp en Hss

Hoogsensitieve personen zijn onder te verdelen in 3 groepen:

  •  Spanningzoekers, ook wel Hoogsensitieve sensatie zoeker (HSS) genoemd, vaker extrovert
  •  Rustzoekers, vaker introvert.
  •  Sterke wil, je weet wat je wil , je vindt het graag zelf uit.

Algemene HSP Kenmerken

Je bent creatief, empatisch en kunt goed luisteren. Je hebt oog voor de schoonheid van het leven: dit kunnen mensen zijn maar ook kunst, muziek en theater. Je houdt van rust en stilte. Vanuit een goedbedoelde houding bied je vaak hulp aan, wat wel eens betweterig over kan komen. Daarnaast ben je perfectionistisch en kan je snel verliefd worden. Als HSP’er heb je ook vaak een brede belangstelling voor spiritualiteit en denk je dieper na over het leven.

Carrière / Werk

Wat je vaak in je werk ervaart als HSP’er:

  • Als je je bekeken voelt of mensen kijken mee over je schouder dan functioneer je niet meer voor de volle 100%. Symptomen kunnen dan zijn: Blozen, trillen, snellere hartslag, niet meer kunnen nadenken als je iets gevraagd wordt. Dit niet te verwarren met (faal)angst.
  • Je bent goed in leren en in talen
  • Wellicht heb je een lang CV. Dit maakt je in veel gevallen een ervaringsdeskundige door de lange weg die je bewandeld hebt
  • Je hebt de neiging om je af te zonderen als je drukke dagen hebt gehad.
  • Je neemt vaak een adviesrol aan en bent bijvoorbeeld werkzaam als schrijver, geschiedkundige, filosofoof, rechter, kunstenaar, onderzoeker, theoloog, therapeut of leraar
  • Je hebt meestal geen (harde en ambitieuze) zakelijke carrière. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen, vooral wat de HSS categorie betreft.

Lichamelijk

Je stresslevel is als HSP’er lager dan gemiddeld. Dit betekent dat je sneller gestresst bent en sneller last krijgt van maagpijn, onrustige darmen, hoofdprijn, zenuwen of een onbehaaglijk gevoel. Je kunt door de alledaagse bezigheden zo gestresst raken dat je er niet van kunt slapen. Ook ben je sneller vermoeid. Dit komt mede doordat prikkels harder bij je binnenkomen en je dit allemaal moet verwerken. Daarnaast kan je van slag raken door negatieve gevoelens van anderen, met name van je naasten.

Minder prikkels graag: Rust en harmonie

Soms heb je als Hoogsensitief persoon moeite met structuur in je hoofd en in je bezigheden. Ook ben je snel overprikkeld doordat je hoofd overuren draait. Je kan jezelf zo sterk inleven in een ander mens of een ervaring dat je jezelf erin verliest. 

Dagen naderhand ben je nog bezig met de ontmoetingen die je hebt gehad. 

Ook kan je van slag raken door negatieve gevoelens van anderen en onvriendelijkheid maakt je eerder van streek. Vaak wil je bevrijd zijn van alle prikkels om je heen en zo meer vrijheid ervaren.

Rust is daarom geen overbodige luxe om een evenwichtig leven te kunnen leiden. Je wilt daarnaast graag de harmonie bewaren en zal er alles aan doen om dit te bewerkstelligen.

Begeleiding en advies van mede HSP’ers of coaches kan je helpen om deze structuur en regelmaat te creeren en zo evenwichtiger in het leven te staan.

De wereld wacht op jou

Ik ben van menig dat jij de wereld om je heen mooier, zachter en begripvoller kunt maken, maar ….dan mag jij jezelf wel laten zien en horen.

Daar wil ik graag mijn steentje aan bijdragen en heb ik een 12 daagse challenge gecreëerd …..voor jou….ga je mee

Dit bericht delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Equizenz maakt gebruik van cookies om de website te analyseren, personaliseren en te verbeteren. Door gebruik te maken van onze website stemt u hier mee in. Kijkt u voor meer informatie in onze privacy statement.