Nooit meer piekeren

burn-out- hoogsensitief, equizenz
Picture of Jolanda Kleiss
Jolanda Kleiss

Niet meer piekeren..ook niet voor het slapen gaan!!

Ken je dat gevoel? Je hebt een hele drukke dag gehad, snakt naar je bed, maar eenmaal onder de wol lig je klaarwakker en lijkt je hoofd maar niet stil te willen worden. De hele dag wordt meerdere keren in je hoofd herhaald. Wat je gezegd hebt en wat je vooral niet had moeten zeggen of wat je juist had moeten zeggen. Wat kan er dan aan de hand zijn? En hoe kun je ‘het piekerknopje in je hoofd’ uit zetten?

In je hersenen heb je op je hersencellen een bepaalde receptor (dit kun je zien als een deur  welke open en dicht gaat als er de juiste sleutel voor gebruikt wordt), die ons helpt om alert te zijn, je goed te kunnen concentreren en dingen te onthouden. Heel nuttig dus. Alleen is het belangrijk dat deze receptor – de NMDR-receptor – niet continue actief is, maar ook weer tot rust kan komen

Hoe werkt deze NMDA-receptor?

Laten we deze receptor eens verder gaan vergelijken met een deur en een sleutel die ervoor kan zorgen dat de deur open gaat: in ruststand zit de sleutel op de deur, en deze sleutel is gemaakt van het mineraal magnesium. Voordat de deur opent moet eerst de sleutel geactiveerd worden, dan kan de deur van de cel geopend worden (en er wordt dan onder andere het stofje glutamaat toe gelaten)  en er kan naar binnen wat er naar binnen hoort te gaan. Om deze deur weer te sluiten waardoor de cel tot rust komt, moet de sleutel van magnesium er weer op.

Onvoldoende magnesium

Nu kan het gebeuren dat het niet lukt om de receptor(de deur) weer tot rust te brengen, waardoor deze dus (over)actief blijft. De meest voor de hand liggende reden kan zijn dat er onvoldoende magnesium beschikbaar is om de sleutel op de deur te activeren. In dat geval kan het zinvol zijn om juist ’s avonds een supplement met magnesium te nemen (want dan heb je dus weer energie om te slapen:-).

Te veel glutamaat

En de tweede reden kan zijn dat je te glutamaat rijk eet. En dat kan gebeuren als je veel producten koopt die de E-nummers 621-E625 bevatten. Je moet dan denken aan alle kant en klaar producten. Op het etiket van een voedingsmiddel staan bij de ingrediënten deze E-nummers vermeld. Een tip voor als je uit eten gaat: vraag dan of ze geen ve-tsin in je gerecht verwerken. Zorg  gewoon dat je verse ingrediënten gebruikt ipv kant en klaar producten.

Interessante voeding om goed te slapen

In ons lijf werken stofjes nooit alleen, in dit geval heb je naast magnesium, ook taurine en vitamine B6 voor een goede werking van de NMDA-receptor. En ook het omega-3 vetzuur kan bijdragen aan het tot rust brengen van deze receptor.

  • Magnesium vind je onder andere in groene groenten, noten, pitten, avocado’s en cacao.
  • Taurine zit met name in vlees.
  • Vitamine B6 tref je onder andere aan in groenten, peulvruchten, vlees, gevogelte, fruit.
  • Omega-3 (DHA) vind je in vette vis.

Maak je trouwens geen zorgen als je af en toe klaarwakker in bed ligt. Maar mocht het vaak gebeuren, dan kan het zin hebben om te bekijken wat je eraan kunt doen. Allereerst door overdag rust in te bouwen, je voeding onder de loep te nemen en tot slot te kijken of je gerichte supplementen kunt slikken. 

Overleg voor het laatste altijd wel eerst even met mij. Voor nu wens ik je een goede nachtrust!

PS Wil je meer lezen over de werking van onze hersenen?

Lees dan deze blog: Hoe functioneren je hersenen optimaal?

Dit bericht delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Equizenz maakt gebruik van cookies om de website te analyseren, personaliseren en te verbeteren. Door gebruik te maken van onze website stemt u hier mee in. Kijkt u voor meer informatie in onze privacy statement.