Fibromyalgie

Hoogsensitief en Fybromialgie

Fibromyalgie is een chronisch pijnsyndroom bestaande uit algemene spierpijn en spierstijfheid gepaard gaande met (soms extreme) vermoeidheid, slaapstoornissen, hoofdpijnen, angsten, depressies, allergieën, concentratie- en geheugenstoornissen, temperatuurverhogingen en darmklachten. Deze aandoening komt met name voor bij vrouwen in de leeftijdscategorie van 20 tot 60 jaar.

Wat is fibromyalgie?

Letterlijk betekent fibromyalgie ‘pijn aan de spiervezels’ en fibromyalgie is dan ook een chronisch pijn-/vermoeidheidssyndroom, waar 2 op de 100 volwassenen last van heeft. Het treft trouwens vaker vrouwen tussen de 20 en 60 jaar, en hooggevoelige mensen zijn er helaas vatbaarder voor.

Het grootste verschil met het ‘gewone’ chronische vermoeidheidssyndroom (CVS) en reumatische artritis is dat patiënten op veel plekken in hun lichaam (de tenderpoints genoemd) pijn aan de skeletspieren ervaren, zónder dat dokters hier afwijkingen of ontstekingen kunnen vinden.

MeeR energie met Fibromyalgie. Dat kan zeker!!

Wat zijn de klachten?

Naast de genoemde pijnklachten kunnen mensen met fibromyalgie tal van andere klachten hebben, zoals moeite met slapen, een uitgeput gevoel, depressiviteit, ochtendstijfheid, chronische hoofdpijn en darmklachten, waaronder het irritable bowel syndrome (IBS). Overigens kunnen de klachten zich bij elke patiënt anders uiten, waardoor een goed passend behandelplan altijd persoons gebonden is.

 

Wat is de oorzaak of zijn de oorzaken van fibromyalgie?

Voor het ontstaan van het klachtenbeeld van fibromyalgie spelen allerlei uiteenlopende factoren een rol, zoals verkeerde voeding, te veel chronische stress, psychische klachten, te weinig beweging, een verzwakt immuunsysteem en traumatische ervaringen.

Serotonine te kort staat centraal

Bij Hoogsenstitieve personen komt fibromyalgie vaak voor. Je bent als hsp sneller in stress en beleefd dit intenser. Tevens is uit onderzoek gebleken dat bij veel HSP het serotonine gehalte lager aanwezig is. Bij een verlaging van deze neurotransmitter kunnen er depressieve klachten ontstaan

Toch is er een gemeenschappelijke noemer, want de meest gangbare verklaring voor het ontstaan van fibromyalgie is dat er sprake is van een serotonine-tekort (en hiermee samenhangend: een melatonine-tekort, ik schreef al eerder over serotonine in deze blog). Klachten als pijnovergevoeligheid, slaapproblemen, depressie en darmstoornissen hebben namelijk allemaal met de serotonine-huishouding te maken

 

Hoogsensitief en fibromyalgie

Wil je meer inzicht in jouw klachten patroon in relatie tot hoogsensitiviteit …doe hier de test.

Hoe kom je eruit?

Het zal je maar overkomen. Je motivatie om ergens van te genieten is weg. Je bent emotioneler, je bent erg snel door je energie heen en je ervaart pijn. Je kunt alleen nog denken aan negatieve dingen. Je hebt geen zin om de dag te beginnen. Je vermijd sociale contacten. Je kunt zelfs depressieve klachten ervaren. Blijf niet zitten en trek aan de bel. Laten we samen gaan werken aan je herstel. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden.

Hoogsensitief en fibromyalgie

Verbeter je good feeling-level

Niet alles is op te lossen dmv van psycho-sociale begeleiding. Soms heeft het te maken met ..de tank is leeg…

Of je hebt de verkeerde brandstof getankt en dit checken we door jouw persoonlijke neurotransmitters profiel in kaart te brengen. Hierdoor krijgen we een helder beeld van je persoonlijkheid en je fysieke gezondheid. Zo krijgen we een beeld van de hersen-darm as. We zetten aangepast leefstijl programma in welke bestaat uit  Lees hier meer over het neuro4profiel assessment

Werken aan herstel

Wil je op een natuurlijke manier werken aan herstel van energie en verbeteren van je pijn klachten.Dan is het niet raar of vreemd om aan de bel te trekken zodat we samen  op zoek te gaan naar antwoorden. Waar is je good feeling en waar heb je te veel gegeven. Het is belangrijk dat we zicht krijgen waar de lek zit aangezien dit emotioneel en/of lichamelijk kan zijn. Vaak ligt de oorzaak op meerdere vlakken en als dit helder is kunnen we gaan werken aan herstel om een terugval in de toekomst te voorkomen.  

Ik wil minder pijn en meer energie!!

Plan een persoonlijk en vrijblijvende kennismaking in. Vul hieronder je gegevens in. Ik neem dan zo spoedig mogelijk tel contact met je op.

Het mysterieuze van paarden vind ik dat ze altijd weer een manier
weten te vinden om ons aan te zetten tot zelfreflectie.

Vergroot je  energie level en leef vanuit je kwaliteiten  !!

Equizenz maakt gebruik van cookies om de website te analyseren, personaliseren en te verbeteren. Door gebruik te maken van onze website stemt u hier mee in. Kijkt u voor meer informatie in onze privacy statement.