Hoogsensitief

Hoogsensitief zijn

Hoogsensitief zijn ervaart iedereen anders. Het belangrijkste kenmerk is toch wel de intensere verwerking van informatie in de hersenen. Vaak vormt een teveel aan prikkels een probleem vanwege die diepgaande verwerking en een gevoeliger zenuwstelsel, dat wordt gestimuleerd door onze zintuigen. Dit kan leiden tot overprikkeling in grote gezelschappen of door de drukte op de werkvloer. Te drukke winkelcentra, extreme temperaturen, geluidsoverlast of een lang dagje uit: vaak heb je hierna langer nodig om tot rust te komen. Maar het kan ook voorkomen tijdens super gezellig samen zijn van vrienden en familie. Toch heeft hoogsensitiviteit vele positieve kenmerken en kan het zeker ook leiden tot verhoogde prestaties, mits je het als een voordeel inzet.

Hoogsensitiviteit wordt in ons reguliere zorgsysteem nog te weinig erkend. Een gevolg is dat kinderen, jongvolwassen en volwassenen een onjuiste diagnose krijgen. Bij kinderen wordt vaak ADHD/autisme/Asperger als diagnose vastgesteld, terwijl er dus iets heel anders gaande is. Daarmee ervaart de volwassene of het kind de gevoeligheid als probleem in plaats van kwaliteit of kracht.

hoogsensitief, jaartraject, equi-art, rust, en , harmonie, grenzen, aangeven, leven, vanuit, mijn , hart

Wat is hoogsensitiviteit ?

Hoogsensitiviteit wordt in ons reguliere zorgsysteem nog te weinig erkend. Een gevolg is dat kinderen, jongvolwassen en volwassenen een onjuiste diagnose krijgen. Bij kinderen wordt vaak ADHD/autisme/Asperger als diagnose vastgesteld, terwijl er dus iets heel anders gaande is. Daarmee ervaart de volwassene of het kind de gevoeligheid als probleem in plaats van kwaliteit of kracht.

De belangrijkste kenmerken van een hoogsensitief persoon zijn:

  • Een heel groot inlevingsvermogen
  • Overgevoeligheid voor licht, geluid, bewegingen of zelfs geuren
  • Snel overprikkeld raken
  • Bovenmatig veel piekeren
  • Heel vaak moe zijn
  • Vermijdingsgedrag
Niet elke hoogsensitieve persoon heeft alle bovenstaande kenmerken; dat verschilt per persoon. Wel is het vaak zo dat het ene kenmerk, het andere kan versterken. Twijfel je of je hooggevoelig bent? Ik bied je graag de mogelijkheid om er binnen 5 minuten achter te komen. De test is gratis en je vindt hem hier.

Hoe ga ik om met mijn Hoogsensitiviteit?
Jouw GRATIS E-book bestel hem nu

Veel hoogsensitieve mensen zijn zich niet bewust dat veel klachten die zij in hun leven ervaren te maken kunnen hebben met hoogsensitiviteit. Daarom schreef ik dit gratis e-book voor jou.

Waar kun je tegenaan lopen

In de samenleving hebben we te maken met chronische gehaastheid en een teveel aan prikkels. Wanneer je hoogsensitief bent is het een hele opgave je daarin te handhaven. Veel sensitieve mensen raken door de veelheid van prikkels overbelast. Dit kan leiden tot stressgerelateerde problematieken. Tevens liggen zowel mentale, emotionele als lichamelijke ongemakken op de loer.

hoogsensitief-stress-hooggevoelig-burnout-test

Klachten zijn o.a

Equizenz leert je omgaan met hoogsensitiviteit

Ga aan de slag om op een ervaringsgerichte manier om jouw sensitieve kwaliteiten in te zetten. Zo kun je jouw hoogsensitiviteit op een positieve manier integreren in je dagelijkse bestaan. In de natuur, samen met het paard, vind jij jouw kracht en kwaliteiten. en leer je omgaan met jouw hoogsensitiviteit. Paarden zijn meesters in het spiegelen van ons werkelijke gevoel en spelen haarfijn in op jouw oprechte innerlijke belevingswereld. Laat het paard jou begeleiden bij het omzetten van je hoogsensitiviteit tot een kracht, want het paard weet waar jij het over hebt…

Ben jij hoogsensitief en wil je een stap voorwaarts maken?

Ervaar je nu lasten die je belemmeren om je leven te leven zoals je dat voor ogen hebt? Wil jij jouw hoogsensitiviteit gaan ervaren als een kwaliteit? Ik  ben Jolanda Kleiss (Hsp coach/therapeut) en ik begeleid je graag in levensthema’s waarin je vast loopt. Samen kunnen we zorgen voor een doorbraak in je leven zodat je weer vanuit je hart kunt leven en de dingen kunt doen die werkelijk bij je passen.

En weet... als jij in beweging komt dan ontstaat de weg vanzelf.

Equizenz maakt gebruik van cookies om de website te analyseren, personaliseren en te verbeteren. Door gebruik te maken van onze website stemt u hier mee in. Kijkt u voor meer informatie in onze privacy statement.