Hoogsensitief en Burn-out

Hoogsensitief en burn-out

Hoogsensitief en last van een Burn-out? Ga je met tegenzin naar je werk? Vind je het lastig om je grenzen aan te geven? Voel je je voortdurend opgebrand, moe en prikkelbaar? En heb je veel lichamelijke klachten? Dit kan wijzen op een burn-out.

Wist je dat meer dan de helft van de mensen met een burn-out hoogsensitief is, als HSP’er loop je meer risico op een burn-out omdat je meer waarneemt dan een gemiddeld persoon. Omdat alle prikkels zeer intens bij jou binnenkomen. En omdat je meer hersteltijd nodig hebt dan de meeste mensen.

Waardoor ontstaat deze vorm van chronische stress?

Een burn-out is niet altijd werkgerelateerd. Je kunt een burn-out krijgen door:

 • chronische stress thuis of op het werk, veroorzaakt door conflicten of problemen.
 • perfectionisme in combinatie met een veeleisende omgeving.
 • een groot verantwoordelijkheidsgevoel en een hoge loyaliteit.
 • hoogsensitiviteit: als HSP ben je extra vatbaar voor een burn-out.

Doe de Hsp Burn-out test

stress, hoogsensitief, burn-out-test
Equizenz biedt individuele-en groepstrajecten aan bij burn-out. Deze trajecten zijn specifiek gericht op Hoogsensitieve mens. Energie, positiviteit en congruent leiderschap zijn de 3 aspecten waar het omdraait in deze trajecten. Naar boven halen wat van nature bij je past. In deze trajecten gaat het om:
 

 

Wat maakt dat je als Hoogsensitief persoon vatbaarder bent voor een burn-out

stress, burn-out, overspannen

Door langdurige overbelasting en chronische stress kun je last krijgen van een Burn-Out. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 85% van de mensen tussen 20 en 49 jaar regelmatig last heeft van stress. Langdurige stress brengt schade toe aan je lichaam hieruit volgt dat het vitale systeem uitgeput en er ontstaan lichamelijke klachten. Burn-out kent een brede variatie aan psychische en lichamelijke klachten onder andere aan de maag en darmen, het hart en het immuunsysteem

Waaraan herken je een burn-out?

 • aanhoudende vermoeidheid
 • slaapproblemen
 • pijnlijke en gespannen spieren
 • spijsverteringsklachten
 • verhoogde bloeddruk
 • concentratieproblemen
 • moeite met plannen en ordenen
 • prikkelbaarheid
 • plotselinge stemmingswisselingen
 • een gejaagd en gespannen gevoel
 • niet tegen drukte en harde geluiden kunnen
 • paniek- en angstklachten.
burn-out- hoogsensitief, equizenz

Hoogsensitief en burn-out

Wil je meer inzicht in jouw klachten patroon in relatie tot Hoogsensitiviteit …KOM KENNIS MAKEN

Hoe kom je eruit?

Het zal je maar overkomen. Je bent emotioneler en je kunt niet meer zo goed nadenken waardoor je denkt zijn het alleen maar negatieve dingen die voorbij komen. Je energie pijl is ontzettend laag. Je merkt dat je veel sociale contacten gaat vermijden en je weet het gewoon weg even niet meer.

stress, hoogsensitief, burn-out-test

Waar is je energie gebleven

Dan is het niet raar of vreemd om aan de bel te trekken en samen met een coach/therapeut op zoek te gaan naar antwoorden. Waar is je energie gebleven en waar heb je te veel gegeven. Het is belangrijk dat we zicht krijgen waar de lek zit aangezien dit emotioneel of lichamelijk kan zijn. Vaak ligt de oorzaak op meerdere vlakken en als dit helder is kunnen we gaan werken aan herstel om een terugval in de toekomst te voorkomen.  

Wat brengt een individueel traject jou?

We leven in een vluchtige tijd met een overvloed aan prikkels en stress. Je krijgt de juiste tools in handen. Je leert om met hoogsensitiviteit om te gaan. Je doorloopt alle stadia van je burn-out zodat je leert voelen wanneer het voor jou genoeg is. Je krijgt je energie terug. 

Verbeter je energie-level

Niet alles is op te lossen dmv van psycho-sociale begeleiding. Soms heeft het doogewoon te maken met ..de tank is leeg…

Of je hebt de verkeerde brandstof getankt en dit checken we door jouw persoonlijke neurotransmitters profiel in kaart te brengen. Lees hier meer over het neuro4profiel assessment

Het mysterieuze van paarden vind ik dat ze altijd weer een manier
weten te vinden om ons aan te zetten tot zelfreflectie.

Vergroot je  energie level en leef vanuit je kwaliteiten  !!

Equizenz maakt gebruik van cookies om de website te analyseren, personaliseren en te verbeteren. Door gebruik te maken van onze website stemt u hier mee in. Kijkt u voor meer informatie in onze privacy statement.