Hoogsensitief en Burn-out

Hoogsensitief en burn-out

Hoogsensitief en last van een Burn-out? Ga je met tegenzin naar je werk? Vind je het lastig om je grenzen aan te geven? Voel je je voortdurend opgebrand, moe en prikkelbaar? En heb je veel lichamelijke klachten? Dit kan wijzen op een burn-out.

Wist je dat meer dan de helft van de mensen met een burn-out hoogsensitief is, als HSP’er loop je meer risico op een burn-out omdat je meer waarneemt dan een gemiddeld persoon. Omdat alle prikkels zeer intens bij jou binnenkomen. En omdat je meer hersteltijd nodig hebt dan de meeste mensen.

Waardoor ontstaat deze vorm van chronische stress?

Een burn-out is niet altijd werkgerelateerd. Je kunt een burn-out krijgen door:

 • chronische stress thuis of op het werk, veroorzaakt door conflicten of problemen.
 • perfectionisme in combinatie met een veeleisende omgeving.
 • een groot verantwoordelijkheidsgevoel en een hoge loyaliteit.
 • hoogsensitiviteit: als HSP ben je extra vatbaar voor een burn-out.
Equizenz biedt individuele-en groepstrajecten aan bij burn-out. Deze trajecten zijn specifiek gericht op hoogsensitieve personen. Positiviteit, empowerment en energie zijn de 3 aspecten waar het omdraait in deze trajecten. Naar boven halen wat van nature bij je past. In deze trajecten gaat het om:
 

 

Wat maakt dat je als hoogsensitief persoon vatbaarder bent voor een burn-out

stress, burn-out, overspannen

Door langdurige overbelasting en chronische stress kun je last krijgen van een Burn-Out. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 85% van de mensen tussen 20 en 49 jaar regelmatig last heeft van stress. Langdurige stress brengt schade toe aan je lichaam hieruit volgt dat het vitale systeem uitgeput en er ontstaan lichamelijke klachten. Burn-out kent een brede variatie aan psychische en lichamelijke klachten onder andere aan de maag en darmen, het hart en het immuunsysteem

Waaraan herken je een burn-out hebt?

 • aanhoudende vermoeidheid
 • slaapproblemen
 • pijnlijke en gespannen spieren
 • spijsverteringsklachten
 • verhoogde bloeddruk
 • concentratieproblemen
 • moeite met plannen en ordenen
 • prikkelbaarheid
 • plotselinge stemmingswisselingen
 • een gejaagd en gespannen gevoel
 • niet tegen drukte en harde geluiden kunnen
 • paniek- en angstklachten.

Nu pas geloof ik in mezelf, en dat ik geen last meer heb van mijn gevoeligheid,
ik zie het nu allemaal anders. Wat mooi dat je dat met een paard kunt bereiken. Dank jullie wel Saar en Evy

Ervaring Sandra

Het is zo bijzonder dat de paarden in de gaten hadden dat ik mezelf anders voor deed. Ze hebben me geleerd dat ik best nee mag zeggen en voor mezelf op te komen.

Ervaring Anita

Dank je wel voor de bijzondere ervaring, ik ben nu niet meer bang dat ik het alleen moet doen.

Ervaring Jeroen

Ik kan nu weer genieten van de kleine dingetjes, dank je wel gioya, je hebt mijn ogen geopend. Ik bleef maar rennen, en doorgaan…

Ervaring Jennifer

Hoogsensitief en burn-out

Wil je meer inzicht in jouw klachten patroon in relatie tot hoogsensitiviteit …doe hier de test.

Hoe kom je eruit?

Het zal je maar overkomen. Je bent emotioneler en je kunt niet meer zo goed nadenken waardoor je denkt zijn het alleen maar negatieve dingen die voorbij komen. Je energie pijl is ontzettend laag. Je merkt dat je veel sociale contacten gaat vermijden en je weet het gewoon weg even niet meer.

stress, hoogsensitief, burn-out

Waar is je energie gebleven

Dan is het niet raar of vreemd om aan de bel te trekken en samen met een coach/therapeut op zoek te gaan naar antwoorden. Waar is je energie gebleven en waar heb je te veel gegeven. Het is belangrijk dat we zicht krijgen waar de lek zit aangezien dit emotioneel of lichamelijk kan zijn. Vaak ligt de oorzaak op meerdere vlakken en als dit helder is kunnen we gaan werken aan herstel om een terugval in de toekomst te voorkomen.  

Wat brengt een individueel traject jou?

We leven in een vluchtige tijd met een overvloed aan prikkels en stress. Je krijgt de juiste tools in handen. Je leert om met hoogsensitiviteit om te gaan. Je doorloopt alle stadia van je burn-out zodat je leert voelen wanneer het voor jou genoeg is. Je krijgt je energie terug. 

Verbeter je energie-level

Niet alles is op te lossen dmv van psycho-sociale begeleiding. Soms heeft het doogewoon te maken met ..de tank is leeg…

Of je hebt de verkeerde brandstof getankt en dit checken we door jouw persoonlijke neurotransmitters profiel in kaart te brengen. Lees hier meer over het neuro4profiel assessment

In 2020 wordt verwacht dat  chronische stress ziektebeeld nr 1 is kortom laat dit niet zoveel komen. Zorg dat je vanuit empowerment blijft leven en werken. Leer luisteren naar wat er werkelijk bij je past en leer JA zeggen tegen jezelf en NEE tegen de zaken die je niet langer dienen.

Groepstraject 'Herstellen van een burn-out'

Video afspelen

4 EX-deelnemers delen hun ervaringen.

Bekijk hier hoe het  burn-out jaartraject eruit kan zien. We hebben een documentaire mogen maken over deze bijzondere manier van herstellen van een burn-out. In deze documentaire worden er 4 hoogsensitieve personen gevolgd, elk met een eigen rugzak. Zij nemen deel aan het jaartraject Equi&Art. Bekijk de trailer van Dit is mijn weg.
Je wordt meegenomen in persoonlijke verhalen. 

Leer welke obstakels  ze hebben overwonnen. Samengevat hebben ze 10 maanden lang samen op een bijzondere ontdekkingsreis in een wereld van innerlijke conflicten, hoop en geluk. 

Op zoek naar antwoorden op 2 vragen: Waar is mijn plek? Wie ben ik werkelijk? Wil je meer lezen over deze docu klik dan hier

Equi&Art methodiek

Equi&Art© is een relatief nieuwe benaderingswijze die gefundeerd is op positieve psychologie, ervaringsgericht leren en het versterken van de autonomie. Met deze benaderingswijze wordt de aandacht gericht op zaken die direct beïnvloedbaar en veranderlijk zijn zoals eigen gedrag. In plaats van controle proberen te krijgen over ervaringen die niet te beïnvloeden zijn zoals emoties en gedachten. 

Deze methodiek is gericht op specifieke HSP levensvragen

qui en art, hoogsensitief, burn-out

ART

Creatieve ontwikkeling

Art gaat over de taal van het beeld. Het is een krachtig instrument om de innerlijke beleving om te zetten in vorm en kleur. Op deze manier worden realisaties en inzichten innerlijk verankerd , wat woorden verbloemen wordt vaak helder in beelden. De coachee leert creatieve vermogens in te zetten om van denken naar voelen naar doen te gaan. 

 

hoogsensitief, paard, burn-out, begeleiding

Equi

Het paard

Equi Het mysterieuze van paarden vind ik dat ze altijd weer een manier weten te vinden om de  HSP coachee aan te zetten tot zelfreflectie. Hierdoor worden ze geïnspireerd om een innerlijke reis te maken naar  verborgen kwaliteiten, welke hen kunnen voeden en verstevigen. Het paard representeert het onverwachte, de wijsheid, de intuïtie, creativiteit, het geeft ze helderheid in hun overtuigingen en patronen waardoor ze vast lopen in het dagelijkse leven. Het laat hen voelen wat een volgende stap voor hen is om uit die belemmeringen te komen. Het paard zet ze in beweging en brengt ze naar de juiste plek.

Creativiteit en paarden verlagen de stress hormonen voor 80%

Ik wil graag van mijn Burn-out af !!

Vul hieronder je gegevens in. Ik neem dan zo spoedig mogelijk tel contact met je op.

   

  Inschrijving en ondertekening:  Ik schrijf mij in voor een kennismakingsgesprek en ga akkoord met de algemene voorwaarden.


   

   

  EquiZenz maakt gebruik van de algemene voorwaarden van KREAC klik hier om ze te bekijken.

  Het mysterieuze van paarden vind ik dat ze altijd weer een manier
  weten te vinden om ons aan te zetten tot zelfreflectie.

  Vergroot je  energie level en leef vanuit je kwaliteiten  !!

  Equizenz maakt gebruik van cookies om de website te analyseren, personaliseren en te verbeteren. Door gebruik te maken van onze website stemt u hier mee in. Kijkt u voor meer informatie in onze privacy statement.

  Wil jij je niet langer 'anders' en onbegrepen voelen?

  (Zonder Jezelf Te Verliezen?)

  Ik wil me niet langer ‘anders’ en onbegrepen voelen zodat ik me niet langer een buitenstaander voel en meer rust in mijn leven kan ervaren.

  Ik wil niet begrijpen wat hoogsensitiviteit is en voel me goed zoals ik ben.