HSP en depressie: Leren omgaan met je depressie?

Depressed woman

Hoogsensitief en depressie

Bij een depressie hangen er donkere wolken boven je hoofd.
‘S morgens sta je op en je denkt: “waarvoor zal ik opstaan.”
Je hebt geen eetlust of je eet juist te veel.
Je emotionele leven is volledig in de war.
Lichamelijk voel je je echt een wrak en je hoofd is niet meer stil krijgen.
Wat zou het dan toch fijn zijn om samen met iemand een zonnige toekomst te creëren

Wat is een van depressie?

Een depressieve stemming bestaat uit het voor langere tijd ongewoon neerslachtig ofwel somber zijn en/of het vrijwel nergens plezier of interesse in hebben. Waaraan merk je dat het een depressie is ? Je ervaart min  2 weken dat je somber bent, je interesse en plezier verminderd en je ervaart min 5 van de onderstaande symptomen. Waaraan merk je dat het een depressie is:

  • Duidelijk afvallen of juist aankomen
  • Slapeloosheid of juist veel slapen
  • Traagheid of juist lichamelijke onrust
  • Jezelf waardeloos of schuldig voelen
  • Vermoeidheid, wieling energie
  • Verminderde concentratie of besluiteloosheid
  • terugkerende negatieve gedachten, gedachten aan de dood 

Chronische depressie is nieuw voor de evolutie

Chronische depressie is nieuw voor onze evolutie. Het ontstaat door een mismatch tussen de huidige omgeving en samenleving en de samenleving van onze voorouders

Wat is de oorzaak of zijn de oorzaken van een depressie?

Voor iedereen kan dit anders zijn, er is geen eenduidig antwoord op te geven. Wel kan ik zeggen dat de stressoren tegenwoordig behoorlijk zijn toegenomen door de eeuwen heen. Als we ver teruggaan in onze evolutie hadden we te maken met maar 3 stressoren dat waren honger, wilde dieren en infecties. Stress was nodig om ons aan te passen aan de omstandigheden. Als we nu kijken naar de omstandigheden waarin we leven dan zijn de stressoren in een veelvoud toegenomen. Dit houdt in dat we ons in een veelvoud aan moeten kunnen passen. In onze  hedendaagse maatschappij is dit niet altijd even makkelijk. Zou een depressie een voordeel zijn om je te onttrekken aan de maatschappij?  Wat maakt dat de een er meer last van heeft dan de ander?

Depressie is niet 1 ziekte maar het kent vele oorzaken . Laten we naar jouw oorzaken kijken en samen tot een oplossing komen

Equizenz biedt individuele-en groepstrajecten bij depressie. Deze trajecten zijn specifiek gericht op hoogsensitieve personen. Positiviteit, empowerment en energie zijn de 3 aspecten waar het omdraait in deze trajecten. Naar boven halen wat van nature bij je past. In deze trajecten gaat het om:
 

Ben je als Hsp vatbaarder voor een depressie?

Bij Hoogsenstitieve personen komen depressieve klachten vaak voor. Je bent als Hsp sneller in stress en beleefd dit intenser. Tevens is uit onderzoek gebleken dat bij veel Hsp het serotonine gehalte lager aanwezig is. Bij een verlaging van deze neurotransmitter kunnen er depressieve klachten ontstaan.

Door langdurige overbelasting en chronische stress kun je last krijgen van een depressie. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 20% van de volwassenen tussen 18 en 64 jaar 00it te maken heeft met een depressie. Dat betekend per jaar 5% van de volwassen. 40% heeft meer kans op een depressie voor de 18de als je ouders tevens een depressie hebben gehad of nog steeds ervaren. Langdurige stress brengt schade toe aan je lichaam hieruit volgt dat het vitale systeem uitgeput en er ontstaan lichamelijke klachten. Een depressie kent een brede variatie aan psychische en lichamelijke klachten onder andere aan de maag, darmen en het immuunsysteem. Bij Hoogsenstitieve personen komen depressieve klachten vaak voor. Je bent als hsp sneller in stress en beleefd dit intenser. Tevens is uit onderzoek gebleken dat bij veel HSP het serotonine gehalte lager is. Bij een verlaging van deze neurotransmitter kunnen er depressieve klachten ontstaan.

Hoe kom je eruit?

Het zal je maar overkomen. Je motivatie om ergens van te genieten is weg. Je bent emotioneler en je kunt alleen nog denken aan negatieve dingen. Je hebt geen zin om de dag te beginnen. Je vermijd sociale contacten. Blijf niet zitten en trek aan de bel. Laten we samen gaan werken aan je herstel. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden.

winterdip, hoogsensitief, zelfzorg

Direct meer inzicht in Hsp en depressie

Wil je meer inzicht in jouw klachten patroon in relatie tot Hoogsensitiviteit … en wil je direct online(in een besloten en veilige omgeving) aan de slag….neem deel aan de 12 daagse challenge ‘meer rust en harmonie in mijn leven’

online cursus hsplearning-hoogsensitief app

Wat brengt een individueel traject jou?

We leven in een vluchtige tijd met een overvloed aan prikkels en stress. We gaan samen opzoek naar de oorzaak van jouw depressie omdat het belangrijk is dat jouw psycho-sociale klachten aan gepakt worden. Equizenz heeft de kennis in huis van veel therapie-en coach vormen omdat elke persoon anders is. Daarom zal dit traject geheel persoonlijk op jou afgestemd worden. In de natuur tussen de paarden  krijg je de juiste tools in handen. Je krijgt antwoorden op vragen , je vindt de rust om met Hoogsensitiviteit en de depressie om te gaan.

Verbeter je good feeling-level

Niet alles is op te lossen dmv van psycho-sociale begeleiding. Soms heeft het te maken met ..de tank is leeg…

Of je hebt de verkeerde brandstof getankt en dit checken we door jouw persoonlijke neurotransmitters profiel in kaart te brengen. Hierdoor krijgen we een helder beeld van je persoonlijkheid en je fysieke gezondheid. Zo krijgen we een beeld van de hersen-darm as. We zetten aangepast leefstijl programma in welke bestaat uit  Lees hier meer over het neuro4profiel assessment

Het mysterieuze van paarden vind ik dat ze altijd weer een manier
weten te vinden om ons aan te zetten tot zelfreflectie.

Vergroot je good feeling en leef vanuit je kwaliteiten  !!

Gratis hsp test

Wil je weten of je Hoogsensitief bent

Equizenz maakt gebruik van cookies om de website te analyseren, personaliseren en te verbeteren. Door gebruik te maken van onze website stemt u hier mee in. Kijkt u voor meer informatie in onze privacy statement.