Hoe overleef ik als Hsp professional drukke tijden

Hoogsensitief-ondernemerschap
Picture of Jolanda Kleiss
Jolanda Kleiss

Hoe overleef ik drukke tijden als Hsp professional

Dat je als Hoogsensitief persoon bijna permanent in een yogahouding moet liggen, en alleen maar thee aan het drinken bent in combinatie met het lezen van de Happinez, is een vooroordeel dat écht niet klopt.

HSP’ers zijn vaak dé toppers op de werkvloer. Naast dat ze vaak zeer intrinsiek gemotiveerd zijn, zijn ze zeer collegiaal en betrokken bij het werk. Hier de balans in vinden, dat kan wel eens de uitdaging zijn. Een HSP coach inzetten is dan ook niet alleen iets voor HPS’ers die een burn-out hebben, maar ook voor HSP’ers die juist willen groeien als professional. Daarom heb ik een aantal tips op een rij gezet hoe jij als Hoogsensitieve professional kunt blijven staan in drukke tijden nog succesvoller wordt.

Alles in balans

Bij een HSP persoonlijkheid komt alles nét een beetje heftiger binnen, dit zorgt ervoor dat ze hun werk ook altijd net iets beter en grondiger aanpakken. Dit kost, logischerwijs, direct meer energie. Die energie moet ook weer opgeladen worden. Neem hier veel tijd voor. Bewaak je grenzen. Zorg ervoor dat de batterij niet zó leeg is dat hij niet meer effectief opgeladen kan worden. Baken daarom de tijd zodanig af dat je voor jouw werk ‘aan’ staat en dat je, wanneer je niet werkt ‘uit’ staat. In ons huidige digitale tijdperk, is het namelijk verleidelijker dan ooit om altijd bereikbaar te zijn: ‘aan te staan’. Voor een HSP’er is het belangrijker dan voor andere mensen om hier een balans in te vinden.  

De balans tips op een rij

 

  1. Wordt je bewust van je energieverdeling
  2. Zorg voor voldoende ik-tijd 
  3. Waar zit jou aan en uit knop
  4. Trek op tijd aan de bel 

Zet jezelf op nr.1 durf te investeren

Vaak ben je geneigd als Hsp professional om in de eerste instantie te investeren bijvoorbeeld opleidingen en materialen en niet in jouw eigen kostbare persoonlijkheid. Je vergeet vaak dat je zelf al zoveel in huis hebt om je bedrijf naar een hoger plan te tillen en een volgende stap te maken.

Dus durf ook te investeren in jezelf. Dat is in mijn beleving de allerbelangrijkste stap als ondernemer. Als jij goed voor jezelf zorgt dan zorg je ook goed voor jou coachee’s/clienten.

Maak van jezelf een goed voorbeeld: investeer in jezelf…en weet dat jouw groei en het feit dat je helemaal goed in balans bent gekomen door die investering in jezelf, automatisch resoneert met jouw omgeving.

Advies vragen

Als Hsp professional(coach/therapeut/onderwijzer) en zelfstanding ondernemer heb je vele taken en heb je geen leidinggevende waar je even naar toe zou kunnen stappen. Daarom is het ook goed om zo nu en dan een  Hsp ondernemerscoach in te schakelen. 

Durf te investeren in jouw groei en ontwikkeling als professional/zelfstandig ondernemer. Het brengt jou meer dan je denkt! 

De meerwaarde in jouw bedrijf

Natuurlijk kun je veel zaken met collega ondernemers, vrienden en familie bespreken, maar ik raad je echt aan om als Hoogsensitieve professional ook zo nu en dan eens een andere professional bij jouw ontwikkeltraject te betrekken. Niet omdat je van alles niet goed doet, maar juist om jou te inspireren, samen te sparren en om verder te groeien. Een coach of traject specifiek gericht op HSP en hoe om te gaan met Hoogsensitiviteit kan ervoor zorgen dat je meer zelfinzicht krijgt. Hiermee kan voorkomen worden dat je in valkuilen loopt en kun je jouw HSP ondernemerskwaliteiten, daadwerkelijk als kracht en meerwaarde in gaan zetten in jouw bedrijf

 

Weet hoe je hoogsensitiviteit inzet als kwaliteit

Kortom, hoogsensitief zijn als professional is bovenal een grote kwaliteit. Toch zit er ook een ‘maar’ aan vast, want alleen wanneer je echt wéét hoe je het beste om kunt gaan met hoogsensitiviteit, brand je niet op! Als je namelijk die kennis niet in huis hebt ligt een burn-out in de hoek. Daarom is, af en toe een beetje hulp bij zoeken in de vorm van een HSP traject of coaching, ook een slimme én logische keuze!

Werk jij ook met hoogsensitieve personen

2 vliegen in een klap. In deze online leeromgeving leer je alles over hoogsensitiviteit. In de 1ste plaats help jezelf ermee en op de 2de plaats is het een gestructureerde aanvulling die dmv creatieve opdrachten en een uitgebreid doeboek met veel zelfreflectie werkbladen jouw coachees/cliënten/leerlingenbegeleid naar een hoger zelf bewustzijn. 

De perfecte aanvulling op de interventies die je al toe past binnen je praktijk.

Dit bericht delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Equizenz maakt gebruik van cookies om de website te analyseren, personaliseren en te verbeteren. Door gebruik te maken van onze website stemt u hier mee in. Kijkt u voor meer informatie in onze privacy statement.