Goiya is nieuwsgierig. Dat zijn HSP-ers vaak ook. Ik vind het hartstikke leuk dat ik, naar aanleiding van mijn vraag en antwoordrubriek, steeds meer mails krijg met vragen. Deze week mailde Maaike mij met de vraag of HSP een stoornis is of een persoonlijkheidseigenschap.
Hoogsensitiviteit verkeerd geïnterpreteerd
Vaak wordt hoogsensitiviteit verkeerd geïnterpreteerd als, inderdaad, een stoornis. Maar als je kijkt naar de betekenis van stoornis, lijkt hoogsensitiviteit daar absoluut niet op. Het betekent 1. (medisch) afwezigheid of afwijking van een functie die tot de normale menselijke ontwikkeling behoort 2. (psychologie) een psychische aandoening waardoor de normale gang van zaken wordt bemoeilijkt
Onderzoek wijst uit dat het gaat om een persoonlijkheidseigenschap: een mooie en sterke eigenschap, ALS je er goed mee om kunt gaan – en dat kun je leren! Als je van jongs af aan leert begrijpen dat je je anders voelt: heb je al heel veel gewonnen. Daarom is het zo belangrijk dat ouders goed naar hun kinderen (blijven) kijken. Als ze zien dat hun kind zich anders gedraagt, daar ook direct op acteren! En hulp inroepen!
Aangeboren kwaliteiten
Hoogsensitiviteit stelt deze mensen namelijk in staat om informatie onder de juiste omstandigheden beter en uitgebreider te verwerken. Als HSP-ers goed leren omgaan met hun aangeboren kwaliteiten en hiervoor positieve waardering krijgen, kunnen HSP-ers op een hele positieve manier aan de samenleving bijdragen.
Het bestaan van hoogsensitiviteit is niet algemeen geaccepteerd in de psychologie en de wetenschap lijkt het ook niet echt serieus te nemen. Heel jammer, vind ik.
Het Hsp brein werkt anders
Gelukkig heeft de klinisch psycholoog Elke van Hoof, van de Vrije Universiteit Brussel, hoogsensitiviteit WEL serieus onderzocht. En zij komt tot de conclusie dat de hersenen van hoogsensitieve mensen wel anders werken.
Door het vergelijken van MRI-scans van volwassenen zag zij dat de HSP-ers een filter missen in het informatieverwerkingssysteem. Een filter dat de informatie die we in het moment niet nodig hebben, weg filtert. Hoogsensitieve personen hebben zo’n filter dus niet en daardoor komen er bij hen veel prikkels tegelijk binnen. Zij heeft ook gezien dat Hsp’ers bij het uitvoeren van een opdracht meer hersengebieden tegelijk actief zijn.
Het is een heel verhaal geworden, Maaike. Maar als ik eenmaal aan het schrijven ga over HSP, dan kan ik wel blijven schrijven.
Heb jij ook een vraag....
Stuur me dan een mail met de vraag naar info@equizenz.nl