Hoe ontstaat fibromyalgie?

Picture of Jolanda Kleiss
Jolanda Kleiss

Hoe ontstaat Fibromyalgie?

Het persoonlijke verhaal van Iris over:

Hoogsensitiviteit en Fibromyalgie

Binnen 1,5 week voelde ik al meer energie dmv Orthomoleculaire geneeswijze
“Sinds ik in 2003 de diagnose fibromyalgie en hypermobiliteits syndroom kreeg ben ik erg opzoek geweest naar wat voor mij het beste zou zijn om wel overeind te blijven staan ondanks mijn ziekte. Helaas liep alles anders en werd ik in 2010 voor 60% afgekeurd, gewoonweg omdat ik te veel pijn en vermoeidheidsklachten heb. 

In de periode daarna ben ik mijn balans gaan vinden in doen en rusten, maar altijd met beperkte energie en pijn.”

Wat is fibromyalgie en hoe kun je het krijgen?

Veel pijn, chronisch moe, ochtendstijfheid, darmklachten, depressief… voor mensen met fibromyalgie is het leven vaak geen lolletje meer. En helaas blijkt iemand met gevoelige zintuigen vatbaarder voor het krijgen van deze nare chronische ziekte.

Vele uiteenlopende factoren kunnen een rol spelen bij het ontstaan van fibromyalgie. In deze blog leg ik uit wat fibromyalgie is en hoe je het kan krijgen.

Wat is Fibromyalgie?

Letterlijk betekent fibromyalgie ‘pijn aan de spiervezels’. Fibromyalgie is een chronisch pijn-/vermoeidheidssyndroom. 2 op de 100 volwassenen ondervindt hiervan de  lasten . Het treft trouwens vaker vrouwen tussen de 20 en 60 jaar  dan mannen. Hoogsensitieve personen kunnen er tevens  vatbaarder voor zijn.

Het grootste verschil met het ‘gewone’ chronische vermoeidheidssyndroom (CVS) en reumatische artritis is, dat patiënten op veel plekken in hun lichaam (de tenderpoints genoemd) pijn aan de skeletspieren ervaren, zónder dat dokters hier afwijkingen of ontstekingen kunnen vinden.

Wat zijn de klachten?

Naast de genoemde pijnklachten kunnen mensen met fibromyalgie tal van andere klachten hebben, zoals moeite met slapen, uitgeput gevoel, depressiviteit, ochtendstijfheid, chronische hoofdpijn en darmklachten, waaronder het irritable bowel syndrome (IBS). Overigens kunnen de klachten zich bij elke patiënt anders uiten, daarom  is elk goed passend behandelplan erg persoonsgebonden.

Hoe krijg je Fibromyalgie?

Voor het ontstaan van het klachtenbeeld van fibromyalgie spelen allerlei uiteenlopende factoren een rol, zoals verkeerde voeding, te veel chronische stress, psychische klachten, te weinig beweging, een verzwakt immuunsysteem en traumatische ervaringe

Serotonine tekort centraal

Toch is er een gemeenschappelijke noemer, want de meest gangbare verklaring voor het ontstaan van fibromyalgie is dat er sprake is van een serotonine tekort (en hiermee samenhangend: een melatoninetekort, ik schreef al eerder over serotonine in deze blog). Klachten als pijnovergevoeligheid, slaapproblemen, depressie en darmstoornissen hebben namelijk allemaal met de serotonine huishouding te maken.

In een volgende blog zal ik vertellen hoe een serotonine tekort kan ontstaan. Met meteen tips erbij om een serotonine tekort te voorkomen.

Dit bericht delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Equizenz maakt gebruik van cookies om de website te analyseren, personaliseren en te verbeteren. Door gebruik te maken van onze website stemt u hier mee in. Kijkt u voor meer informatie in onze privacy statement.